Odporność organizmu w walce z koronawirusem

Osoby z obniżoną odpornością należą do grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia ciężkiego przebiegu COVID-19. Jak się zachować w obliczu koronawirusa? Najważniejsze informacje dla osób z obniżoną odpornością, a także ich rodzin i opiekunów przygotowało Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).

Koronawirus i sposoby zarażenia – podstawy

Wirus SARS-CoV-2 to patogen z rodziny koronawirusów, który wywołuje chorobę COVID-19. Infekcja przenosi się drogą kropelkową, a więc przede wszystkim przez kontakt z wydzielinami z dróg oddechowych, które wydostają się poza organizm chorego podczas kaszlu czy kichania. Ryzyko zarażenia pojawia się też, gdy dotkniemy powierzchni, na które trafiła wydzielina zawierająca koronawirusy, a następnie przeniesiemy ją do organizmu przez usta czy nos.

COVID-19 to choroba, która u wielu osób przebiega łagodnie, ale w niektórych przypadkach objawy mogą być ostre i prowadzić do niebezpiecznych powikłań. Do głównych symptomów choroby należą m.in.: gorączka, kaszel, duszność, trudności w oddychaniu, zmęczenie oraz bóle mięśniowe.

Ryzyko zakażenia koronawirusem i obniżona odporność – zasady postępowania

Osoby z obniżoną odpornością powinny stosować się do ogólnych zaleceń związanych z profilaktyką koronawirusa. W ich przypadku wskazane jest też przestrzeganie dodatkowych zasad postępowania. ECDC zaleca:

  1. Czerpanie informacji na temat koronawirusa i COVID-19 z zaufanych źródeł.
  2. Przestrzeganie ogólnych zasad higieny.
  3. Przygotowanie zapasu zażywanych leków na receptę. Można też zamawiać je z dostawą do domu.
  4. Jeżeli osoba z obniżoną odpornością jest w trakcie leczenia związanego ze schorzeniem innym niż COVID-19, powinna stosować się do związanych z nim działań zapobiegawczych, które zalecił lekarz.
  5. Na wypadek infekcji należy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość leków bez recepty i innych środków higienicznych. Pozwoli to ograniczyć konieczność wychodzenia z domu w przypadku pojawienia się objawów, takich jak gorączka. Przydatne będą również chusteczki higieniczne czy termometr.
  6. Pamiętanie o aktywności fizycznej (dopasowanej do ogólnego stanu zdrowia) i utrzymywanie dobrej kondycji.
  7. Stopniowe robienie zapasów jedzenia oraz środków czystości na dwa do czterech tygodni, bez ulegania przy tym panice związanej z zakupami.
  8. Podjęcie profilaktycznych kroków na wypadek wystąpienia infekcji koronawirusem. Zalecane jest skontaktowanie się z rodziną, przyjaciółmi czy sąsiadami, a w razie potrzeby z pracownikiem środowiskowym ochrony zdrowia. Z tymi osobami można zaplanować odpowiedni plan działania, który będzie można zrealizować w sytuacji, gdy zagrożenie COVID-19 pojawi się w bliskim otoczeniu lub dojdzie do zakażenia osoby z obniżoną odpornością.
  9. Przestrzeganie zaleceń organów państwowych, które dotyczą aktualnej sytuacji epidemiologicznej.

Obniżona odporność i podejrzenie koronawirusa – co robić?

Jeżeli masz obniżoną odporność i dostrzegasz u siebie symptomy, takie jak kaszel, gorączka czy problemy z oddychaniem, przede wszystkim pozostań w domu. Skontaktuj się ze swoją przychodnią i przedstaw swoją sytuację, zwracając uwagę na obniżoną odporność i jej przyczyny. W razie wątpliwości, wiarygodne informacje związane z COVID-19 i postępowaniem w przypadku podejrzenia zakażenia można uzyskać na infolinii NFZ: 800 190 590.

Chroń siebie i innych przed koronawirusem

W celu ograniczenia ryzyka zakażenia koronawirusem oraz przeniesienia go na osoby w swoim otoczeniu należy przestrzegać kilku zasad związanych z prawidłową higieną i postępowaniem w przypadku kontaktu z innymi ludźmi. Jedno z podstawowych zaleceń to częste mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, a w niesprzyjających temu zabiegowi okolicznościach (np. zakupy) stosowanie płynów dezynfekujących. Mycie rąk jest szczególnie ważne:

  1. przed jedzeniem;
  2. po skorzystaniu z toalety;
  3. po kaszlnięciu lub kichnięciu, a także po wykonaniu toalety nosa;
  4. po udaniu się do miejsca publicznego;
  5. gdy dotkniemy dowolnej powierzchni w miejscu publicznym;
  6. po dotknięciu innej osoby.

W celu ograniczenia ryzyka zachorowania na COVID-19 należy unikać kontaktu z osobami chorymi (szczególnie jeśli kaszlą), nie dotykać twarzy, szczególnie nosa i ust, a także zrezygnować ze spotkań towarzyskich oraz wydarzeń na terenach z potwierdzonym występowaniem koronawirusa.

Zwiększoną czujność należy zachować, jeśli w okolicy naszego zamieszkania pojawiły się zachorowania na COVID-19. W takiej sytuacji niezbędne jest:

  1. unikanie tłumów i skupisk ludzi, przede wszystkim, jeśli pojawiają się w zamkniętych pomieszczeniach i przy niedostatecznej wentylacji;
  2. robienie zakupów jedynie wtedy, gdy ruch nie jest wzmożony;
  3. zrezygnowanie z podróżowania komunikacją publiczną w godzinach szczytu;
  4. aktywność fizyczna na wolnym powietrzu, a nie w zamkniętych pomieszczeniach.

Jak zbudować odporność?  Bardzo ważna rolę odgrywa tu  kurkuma.

Epidemia koronawirusa i związany z nią stres oraz przesilenie wiosenne to ogromne wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. W tym okresie warto sięgnąć po sprawdzone sposoby wspomagania odporności. Korzystne i dobrze udokumentowane w badaniach naukowych działanie ma kurkuma.

Najważniejszą bronią wobec groźnych wirusów czy bakterii jest nasz układ odpornościowy. Jego sprawność zależy od stanu naszego zdrowia i stylu życia. Odporność zdecydowanie obniża palenie papierosów, zła dieta, nadużywanie alkoholu, stres i brak snu. Poprawić ją mogą aktywność fizyczna oraz dostarczanie organizmowi potrzebnych mu składników, w tym witamin i minerałów.

Wiedza przodków potwierdzona w badaniach

O zdrowotnych właściwościach rośliny ostryża długiego, czyli kurkumy wiedzieli już w czasach starożytnych mieszkańcy Azji. Wykorzystywano ją do uśmierzania bólu i leczenia chorób układu oddechowego, pokarmowego oraz różnego rodzaju stanów zapalnych. Dziś kurkuma doczekała się wielu badań naukowych potwierdzających jej lecznicze działanie.

Pomocna nie tylko w chorobach zapalnych

Badania kliniczne wykazały skuteczność kurkuminy w wspomaganiu leczenia chorób zapalnych jelit, stawów, skóry, a co ważne także w zmniejszeniu towarzyszącego im bólu. U myszy zmniejszała stany zapalne oraz ból przez wpływ na aktywność cholinergiczną w nerwach.

W innym badaniu w Instytucie Neurobiologii i Medycyny w Jülich sprawdzano wpływ kurkumy na działanie mózgu szczurów. Okazało się, że podanie kurkumy aktywowało powstawanie komórek nerwowych. Oznacza to, że może ona zwiększać zdolności samonaprawcze mózgu. Ma to ogromne znaczenie w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, zwłaszcza chorobie Alzheimera.

Ponadto, jej właściwości terapeutyczne wykorzystuje się w przypadku leczenia chorób dróg oddechowych, chorób oczu jak np. jaskry czy zapalenia spojówek oraz leczenia wrzodów żołądka (kurkumina stymuluje woreczek żółciowy), i w ochronie wątroby przed aflatoksyną.

Poprawia odporność organizmu

Kurkuma niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy oraz grzyby, dlatego naturalna medycyna indyjska zaleca podczas infekcji jeść potrawy z kurkumą i pić robione z niej napary. Zawarta w niej kurkumina wykazuje działanie przeciwwirusowe przeciwko grypie, wirusowi HIV, adenowirusowi a w połączeniu z dodatkowym aktywatorem działa przeciwgrzybiczo i zwalcza Candida albicans. Kurkumina posiada zdolność do aktywacji receptora witaminy D, która jest niezwykle istotna przy zwalczaniu infekcji.

Zapobiega nowotworom

Niemieckie Towarzystwo Onkologiczne przy terapii nowotworowej oficjalnie poleca kurkuminę. Skuteczność zaobserwowano m. in. w nowotworze skóry, jelit, raka płuc, jajników oraz raka piersi.

Ogranicza ona nie tylko wzrost nowych naczyń krwionośnych w guzach, ale także aktywuje śmierć komórek rakowych.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.