„Nowoczesne kształcenie zawodowe – nowe możliwości”

Projekt

pt. „Nowoczesne kształcenie zawodowe – nowe możliwości

realizowany w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027

Projekt ten realizowany jest w terminie od 1.01.2024 do 30.06.2026r. ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Europejski Fundusz Społeczny PLUS, Priorytet 8 Fundusze Europejskie dla edukacji na Dolnym Śląsku, Działanie 8.1 Dostęp do edukacji.

Wartość całkowita projektu: 2 634 208,63 PLN

Wartość dofinansowania: 2 107 366,90 PLN

Projekt powstał dzięki partnerstwu utworzonemu przez Powiat Dzierżoniowski oraz Stowarzyszanie Ziemia Dzierżoniowska na rzecz uczniów i nauczycieli z następujących szkół: Technikum w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Bielawie; Technikum w Zespole Szkół Nr 3 im. Kombatantów Rzeczypospolitej Polskiej w Dzierżoniowie; Technikum i Szkoła branżowa I st w Zespole Szkół Nr 2 im. prof. Tadeusza Kotarbińskiego w Dzierżoniowie – dla których organem prowadzącym jest Powiat Dzierżoniowski.

Głównym celem projektu jest poprawa kształcenia w zakresie kształtowania kompetencji kluczowych uczestników objętych wsparciem z wykorzystaniem nowoczesnych technologii oraz umiejętności uniwersalnych niezbędnych na rynku pracy, wzrost kompetencji zielonych, wyrównanie szans edukacyjnych, nabycie umiejętności z zakresu rezyliencji, stworzenie przestrzeni w szkole, która zapewni uczestnictwo każdego ucznia w procesie uczenia się. Dzięki wsparciu nauczycieli możliwe będzie lepsze kształcenie uczniów.

Ponadto, pracownie szkolne zostaną wyposażone w nowoczesny sprzęt, tak aby stworzyć warunki zbliżone do rzeczywistego środowiska pracy, oraz wzmocnić rozwój cyfryzacji w placówkach objętych wsparciem. Struktura oferty kształcenia zawodowego dzięki założeniom w projekcie ulegnie dynamicznym przeobrażeniom związanym z prognozowanym zapotrzebowaniem na kwalifikacje w dłuższej perspektywie.

Działania projektowe: staże dla uczniów, kursy, szkolenia i inne formy wsparcia dla uczniów przygotowujące ich do podjęcia nauki na wyższym poziomie edukacji i rozwijające kompetencje kluczowe, rozwój współpracy z uczelniami wyższymi, doradztwo edukacyjno-zawodowe prowadzone we współpracy z pracodawcami, rozwijanie cyfrowych umiejętności w praktycznym kształceniu zawodowym, rozwój kompetencji zielonych w oparciu, zajęcia z zakresu rezyliencji, komunikacji społecznej i wewnętrznej w tym radzenie sobie ze stresem, trening umiejętności społecznych, walka ze stereotypizacją płciową, wsparcie umiejętności zawodowych i społecznych kadry pedagogicznej, dostosowanie szkół do potrzeb uczniów z niepełnosprawnością, zakup wyposażenia.

W ramach tego projektu w naszej szkole będą wdrożone następujące działania.

Nazwa zajęćNauczyciel prowadzący
Doradztwo edukacyjno-zawodowe
Artur D.
Zajęcia specjalistyczne z dietetyki – tworzenie jadłospisów
Katarzyna Z.
Zajęcia specjalistyczne – sporządzanie potraw i napojów
Magdalena K.
Zajęcia specjalistyczne – gastronomia z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń i metod sporządzania potraw
Halina H.
Zajęcia specjalistyczne fryzjerskie
Roksana Ś.
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii
Halina H.
Warsztaty aromaterapii i relaksu
Kinga W.
Profilaktyka zdrowia psychicznego w szkole – myślimy pozytywnie
Katarzyna L.
Zajęcia „Z ekologią za pan brat”
Kinga W. Bernadeta S.
Ekologia w praktyce – wizyty studyjne
Kinga Winnicka Bernadeta Szczypka
Warsztaty zielarskie przy użyciu narzędzi cyfrowych
Kinga Winnicka
Warsztaty z montażu filmu
Marta P.-B.

Koordynator szkolny projektu Kinga Winnicka

Pliki do pobrania:

Nasze realizacje:

Aromaty w kuchni

na zajęciach z warsztatów z aromaterapii uczennice przygotowywały mini przekąski andrzejkowe. Były to bardzo kolorowe zajęcia pełne walorów smakowo – zapachowych z wykorzystaniem szerokiego wachlarzu warzyw i owoców. Uczennice wykonały następujące przystawki w mini porcjach

Słodkości bez wyrzutów sumienia.

Na warsztatach uczniowie przygotowywali dzisiaj -pieczone pączki wege z puree dyniowym i z mąki orkiszowej:-mus malinowy z mleczkiem kokosowym,-owsiano-bananowe ciasto z jogurtem naturalnym i malinami oraz danie główne: bezglutenową zapiekankę z kurczakiem i brokułami . To efekty sobotnich działań naszych uczniów kl. 4AT w ramach realizacji warsztatów z dietetyki.

Zajęcia z kosmetologii

Na dzisiejszych zajęciach z kosmetologii, uczennice wykonywały masaż twarzy, laminacje rzęs, prądy Darsonwala, maseczki z alg i farbowanie brwi. Uczennice bardzo chętnie przychodzą na powyższe zajęcia na których poznają tajniki biologii, kosmetologii i elementy medycyny naturalnej.

Desery i surówki

Sporządzane były potrawy: barszcz czerwony, ziemniaki pieczone z ziołami i sokiem mandarynkowym i galantyna z kurczaka. Sporządzane były surówki i sałatki takie jak surówka z białej rzodkwi, kapusta czerwona zasmażana, szparagi białe z masłem oraz sałatka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki. Na deser sporządzona była galaretka z owocami z kremem śmietankowo-kakaowym oraz deser ptasie mleczko z truskawkami oraz piersi z kaczki konfotowane z żurawiną.

Warsztaty 22.04.2024

Na dzisiejszych warsztatach 22.04.2024 ze sporządzania potraw i napojów uczniowie uczyli się przygotowania następujących potraw:– Barszczu czerwonego, -ziemniaków pieczonych z ziołami, sokiem mandarynkowym i galantyną z kurczaka. Do dań głównych uczniowie przygotowywali surówki i sałatki takie jak:– surówka z białej rzodkwi,– kapusta czerwona zasmażana,– szparagi białe z masłem– sałatka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki. Na deser sporządzona została galaretka z owocami z kremem śmetankowo-kakaowym oraz ptasie mleczko z truskawkami. Uczniowie bardzo chętnie degustowali powyższe potrawy.

Zajęcia z dietetyki

Dziś na zajęciach z dietetyki uczniowie wykonali: witaminowa wiosenną sałatkę ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewka,keto-zapiekankę z mięsa wołowego i sera mozzarella z pomidorami, a na deser czekoladowy suflet z owocami.Atrakcyjne i pyszne były też wykonane koktajle na bazie soków wyciskanych:1.Zielony detoks2.Cytrusowy ogień3.Karotenowy bum4.Rewitalizujacy:czyta przyjemność

Kulinarne szaleństwo

Smacznie, zdrowo, kolorowo – wiosenne przystawki. Na dzisiejszych zajęciach uczennice robiły małe kolorowe przystaweczki – manoporcje, które z pewnością mogą się sprawdzić przy nie jednej imprezce czy wspólnym grillowaniu. Robiliśmy zapiekane bagietki nadziewane hummusem brokułowym z dodatkami, przenne łódeczki z pastą serowo – jajeczną, sałatkę carpaccio buraczane z oliwkami, kolorowe szaszłyki oraz roladki z szynki nadziewane salatką warzywną. Wszystkie przekąski były przepyszne 😋.

w poszukiwaniu Włosa

Dziś była intensywna sobota rozjaśnianie odrostów preparatem z olaplexem jest to najnowsza technika rozjaśnia i jednocześnie odżywienia włosów, nasza klientka szczęśliwa.

Zajęcia z kosmetologii 09-04-24

Odbyły się również zajęcia z kosmetologii gdzie uczennice wykonywały masaż segmentacyjny maseczki algowei korzystały z fal Darsonwala.

Rodzaj zajęć Imię i nazwisko prowadzącego  gabinet Data Godziny 
od-do 
Ilość godz 
Doradztwo edukacyjno-zawodowe  Artur Duda  30 Piątek 
16.02.2024 
23.02.2024 
 13:25-14:10  
Sobota  
17.02.2024 
24.02.2024  
 10:00-13:15  
Poniedziałek  
19.02.2024 
 8::00-9:35   
Wtorek 
20.02.2024 
27.02.2024 
 8:00-9:35  
Zajęcia specjalistyczne z dietetyki – tworzenie jadłospisów  Katarzyna Złotnicka  3  —  —  — 
Zajęcia specjalistyczne – sporządzanie potraw i napojów  Magdalena Kapuścińska  internat Wtorek  
13.02.2024  
 14-9:30  
kawiarnia Sobota 
17.02.2024  
 9:00-15:30 
Zajęcia specjalistyczne – gastronomia z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń i metod sporządzania potraw  Halina Haczkowska Sobota 
17.02.2024 
 9:00-15:30  
Zajęcia specjalistyczne fryzjerskie  Roksana Świtalska 18 Sobota 
17.02.2024 
 9:00-15:30  
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii  Halina Haczkowska 17 Sobota  
24.02.2024 
 8:00-14:20 
Warsztaty aromaterapii i relaksu  Kinga Winnicka  32 Piątek  
16.02.2024 
23.02.2024 
15:00-17:30 
 Sobota 
17.02.2024 
9:00-15:30  
Profilaktyka zdrowia psychicznego w szkole – myślimy pozytywnie  Katarzyna Lewandowska   8  —  —-  
Profilaktyka zdrowia psychicznego w szkole – myślimy pozytywnie  Teresa Różańska  29  —-  —-  
Zajęcia „Z ekologią za pan brat”  Kinga Winnicka Bernadeta Szczypka   9  —-  —-  
Warsztaty zielarskie przy użyciu narzędzi cyfrowych  Kinga Winnicka  32  —–  —–  
Warsztaty z montażu filmu  Marta Pajchrowska- Burek 22 Wtorek 
20.02.2024 
27.02.2024  
14:15-16:40   

TERMINY I GODZINY ZAJĘĆ W MIESIĄCU – MARZEC 2024 

Rodzaj zajęćImię i nazwisko prowadzącegogabinet Data Godziny od-do Ilość godz 
Doradztwo edukacyjno-zawodowe Artur Duda      30 Piątek  
01.03.2024 
15.03.2024 

13:25-14:10
15:00-15:45 

1
 1 
Sobota  
02.03.2024 

10:00-13:10
 
Poniedziałek  
04.03.2024 
11.03.2024  
 
8:50-9:35
11:45-13:20 


Worek  
05.03.2024 
12.03.2024 
19.03.2024 
26.03.2024 

8:00-9:35 8:00-9:35 8:00-9:35 8:00-9:35

2
2
2
2
Zajęcia specjalistyczne z dietetyki – tworzenie jadłospisów Katarzyna Złotnicka   20 Sobota 
02.03.2024 
23.03.2024  

8:00-14:30 8:00-14:30

8
8
Czwartek 
07.03.2024 
14.03.2024 

15:00-17:20 15:00-17:20

3
3
Zajęcia specjalistyczne – sporządzanie potraw i napojów Magdalena Kapuścińska   kawiarnia Sobota 
02.03.2024 
23.03.2024  

8:00-14:30 8:00-14:30 

8
8
Zajęcia specjalistyczne – gastronomia z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń i metod sporządzania potraw Halina Haczkowska  3 Sobota 
02.03.2024 
23.03.2024 

8:00-14:30 8:00-14:30

8
8
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii   Halina Haczkowska   Gabinet kosmetyczny Sobota 
09.03.2023 
 
8:00-14:30 

8
współpraca z Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym w Dzierżoniowie – zajęcia z gotowania  Halina Haczkowska   Gabinet kosmetyczny   —-   —   — 
współpraca z Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym w Dzierżoniowie – „warsztaty strzyżenia i farbowania włosów”  Roksana Świtalska   Gabinet fryzjerski    —    —    — 
Zajęcia specjalistyczne fryzjerskie Roksana Świtalska  Gabinet fryzjerski Sobota 
02.03.2024
02.03.2024    
 
8:00-9:35 
11:30-14:30 

2
4
sobota 
09.03.2024 
16.03.2024 

 8:00-14:30   8:00-14:30 

8
8
Profilaktyka zdrowia psychicznego w szkole – myślimy pozytywnie Katarzyna Lewandowska     8 Wtorek 
05.03.2024 
19.03.2024 
26.03.2024  

8:15-9:00  8:15-9:00 8:15-9:00

1
1
1
Czwartek  
07.03.2024 
14.03.2024 
21.03.2024  
 
8:00-9:35   8:00-9:35  8:00-9:35
2
2
2
Profilaktyka zdrowia psychicznego w szkole – myślimy pozytywnie Teresa Różańska   29 Środa 
06.03.2024 
13.03.2024 
20.03.2024 
27.03.2024  

8:00-9:35  8:00-9:35 8:00-9:35 8:00-9:35

2
2
2
2
Zajęcia „Z ekologią za pan brat” Bernadeta Szczypka     9 Piątek  
01.03.2024 
15.03.2024 
22.03.2024  

15:00-17:30  15:00-17:30  15:00-17:30 

3
3
3
Sobota 
02.03.2024 
09.03.2024
23.03.2024  

15:50-17:20
14:00-17:00 
14:30-16:50 

2
3
3
współpraca z Ośrodkiem Szkolno – Wychowawczym w Dzierżoniowie–  „Tworzenie mydełek dekoracyjnych i olejków zapachowych” Kinga Winnicka   32      —   — 
Zajęcia „Z ekologią za pan brat” Kinga Winnicka    9 Piątek  
01.03.2024 
15.03.2024 
22.03.2024  

15:00-17:30  15:00-17:30 15:00-17:30

3
3
3
Sobota 
02.03.2024
09.03.2024
23.03.2024 

15:50-17:20 
14:00-17:00
14:30-16:50 

2
3
3
Warsztaty aromaterapii i relaksu Kinga Winnicka 32 Sobota 
02.03.2024 
 
9:00-15:30 
 
8  
Wtorek 19.03.2024 Środa  
06.03.2024  

15:00-17:20
 
15:00-17:20

3

3
Warsztaty zielarskie przy użyciu narzędzi cyfrowych Kinga Winnicka 32 Czwartek 
07.03.2024
07.03.2024  

15:50-17:30  17:35-19:10


Warsztaty terenowe  Sobota 
16.03.2024 
16.03.2024  
 
9:00-11:15 
11:30-15:30 

3
5
Warsztaty z montażu filmu Marta Pajchrowska- Burek 22 Wtorek 
05.03.2024 
12.03.2024 
19.03.2024 
26.03.2024  

14:15-16:40 14:15-16:40 14:15-16:40
14:15-15:50 


3
3
2
Czwartek 
07.03.2024 
14.03.2024 
21.03.2024 
 
14:15-16:40
14:15-16:40
16:40-19:05 



TERMINY I GODZINY ZAJĘĆ W MIESIĄCU – KWIECIEŃ 2024

TERMINY I GODZINY ZAJĘĆ W MIESIĄCU – MAJ 2024

Bookmark the permalink.

Comments are closed.