Projekt
pt. „Nowoczesne kształcenie zawodowe – nowe możliwości”
realizowany w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027
Projekt ten realizowany jest w terminie od 1.01.2024 do 30.06.2026r. ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Europejski Fundusz Społeczny PLUS, Priorytet 8 Fundusze Europejskie dla edukacji na Dolnym Śląsku, Działanie 8.1 Dostęp do edukacji.
Wartość całkowita projektu: 2 634 208,63 PLN
Wartość dofinansowania: 2 107 366,90 PLN
Projekt powstał dzięki partnerstwu utworzonemu przez Powiat Dzierżoniowski oraz Stowarzyszanie Ziemia Dzierżoniowska na rzecz uczniów i nauczycieli z następujących szkół: Technikum w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Bielawie; Technikum w Zespole Szkół Nr 3 im. Kombatantów Rzeczypospolitej Polskiej w Dzierżoniowie; Technikum i Szkoła branżowa I st w Zespole Szkół Nr 2 im. prof. Tadeusza Kotarbińskiego w Dzierżoniowie – dla których organem prowadzącym jest Powiat Dzierżoniowski.
Głównym celem projektu jest poprawa kształcenia w zakresie kształtowania kompetencji kluczowych uczestników objętych wsparciem z wykorzystaniem nowoczesnych technologii oraz umiejętności uniwersalnych niezbędnych na rynku pracy, wzrost kompetencji zielonych, wyrównanie szans edukacyjnych, nabycie umiejętności z zakresu rezyliencji, stworzenie przestrzeni w szkole, która zapewni uczestnictwo każdego ucznia w procesie uczenia się. Dzięki wsparciu nauczycieli możliwe będzie lepsze kształcenie uczniów.
Ponadto, pracownie szkolne zostaną wyposażone w nowoczesny sprzęt, tak aby stworzyć warunki zbliżone do rzeczywistego środowiska pracy, oraz wzmocnić rozwój cyfryzacji w placówkach objętych wsparciem. Struktura oferty kształcenia zawodowego dzięki założeniom w projekcie ulegnie dynamicznym przeobrażeniom związanym z prognozowanym zapotrzebowaniem na kwalifikacje w dłuższej perspektywie.
Działania projektowe: staże dla uczniów, kursy, szkolenia i inne formy wsparcia dla uczniów przygotowujące ich do podjęcia nauki na wyższym poziomie edukacji i rozwijające kompetencje kluczowe, rozwój współpracy z uczelniami wyższymi, doradztwo edukacyjno-zawodowe prowadzone we współpracy z pracodawcami, rozwijanie cyfrowych umiejętności w praktycznym kształceniu zawodowym, rozwój kompetencji zielonych w oparciu, zajęcia z zakresu rezyliencji, komunikacji społecznej i wewnętrznej w tym radzenie sobie ze stresem, trening umiejętności społecznych, walka ze stereotypizacją płciową, wsparcie umiejętności zawodowych i społecznych kadry pedagogicznej, dostosowanie szkół do potrzeb uczniów z niepełnosprawnością, zakup wyposażenia.
W ramach tego projektu w naszej szkole będą wdrożone następujące działania.
Nazwa zajęć | Nauczyciel prowadzący |
---|---|
Doradztwo edukacyjno-zawodowe | Artur D. |
Zajęcia specjalistyczne z dietetyki – tworzenie jadłospisów | Katarzyna Z. |
Zajęcia specjalistyczne – sporządzanie potraw i napojów | Magdalena K. |
Zajęcia specjalistyczne – gastronomia z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń i metod sporządzania potraw | Halina H. |
Zajęcia specjalistyczne fryzjerskie | Roksana Ś. |
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii | Halina H. |
Warsztaty aromaterapii i relaksu | Kinga W. |
Profilaktyka zdrowia psychicznego w szkole – myślimy pozytywnie | Katarzyna L. |
Zajęcia „Z ekologią za pan brat” | Kinga W. Bernadeta S. |
Ekologia w praktyce – wizyty studyjne | Kinga Winnicka Bernadeta Szczypka |
Warsztaty zielarskie przy użyciu narzędzi cyfrowych | Kinga Winnicka |
Warsztaty z montażu filmu | Marta P.-B. |
Koordynator szkolny projektu Kinga Winnicka
Pliki do pobrania:
Nasze realizacje:
Aromaty w kuchni
na zajęciach z warsztatów z aromaterapii uczennice przygotowywały mini przekąski andrzejkowe. Były to bardzo kolorowe zajęcia pełne walorów smakowo – zapachowych z wykorzystaniem szerokiego wachlarzu warzyw i owoców. Uczennice wykonały następujące przystawki w mini porcjach
Słodkości bez wyrzutów sumienia.
Na warsztatach uczniowie przygotowywali dzisiaj -pieczone pączki wege z puree dyniowym i z mąki orkiszowej:-mus malinowy z mleczkiem kokosowym,-owsiano-bananowe ciasto z jogurtem naturalnym i malinami oraz danie główne: bezglutenową zapiekankę z kurczakiem i brokułami . To efekty sobotnich działań naszych uczniów kl. 4AT w ramach realizacji warsztatów z dietetyki.
Zajęcia z kosmetologii
Na dzisiejszych zajęciach z kosmetologii, uczennice wykonywały masaż twarzy, laminacje rzęs, prądy Darsonwala, maseczki z alg i farbowanie brwi. Uczennice bardzo chętnie przychodzą na powyższe zajęcia na których poznają tajniki biologii, kosmetologii i elementy medycyny naturalnej.
Desery i surówki
Sporządzane były potrawy: barszcz czerwony, ziemniaki pieczone z ziołami i sokiem mandarynkowym i galantyna z kurczaka. Sporządzane były surówki i sałatki takie jak surówka z białej rzodkwi, kapusta czerwona zasmażana, szparagi białe z masłem oraz sałatka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki. Na deser sporządzona była galaretka z owocami z kremem śmietankowo-kakaowym oraz deser ptasie mleczko z truskawkami oraz piersi z kaczki konfotowane z żurawiną.
Warsztaty 22.04.2024
Na dzisiejszych warsztatach 22.04.2024 ze sporządzania potraw i napojów uczniowie uczyli się przygotowania następujących potraw:– Barszczu czerwonego, -ziemniaków pieczonych z ziołami, sokiem mandarynkowym i galantyną z kurczaka. Do dań głównych uczniowie przygotowywali surówki i sałatki takie jak:– surówka z białej rzodkwi,– kapusta czerwona zasmażana,– szparagi białe z masłem– sałatka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki. Na deser sporządzona została galaretka z owocami z kremem śmetankowo-kakaowym oraz ptasie mleczko z truskawkami. Uczniowie bardzo chętnie degustowali powyższe potrawy.
Zajęcia z dietetyki
Dziś na zajęciach z dietetyki uczniowie wykonali: witaminowa wiosenną sałatkę ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewka,keto-zapiekankę z mięsa wołowego i sera mozzarella z pomidorami, a na deser czekoladowy suflet z owocami.Atrakcyjne i pyszne były też wykonane koktajle na bazie soków wyciskanych:1.Zielony detoks2.Cytrusowy ogień3.Karotenowy bum4.Rewitalizujacy:czyta przyjemność
Kulinarne szaleństwo
Smacznie, zdrowo, kolorowo – wiosenne przystawki. Na dzisiejszych zajęciach uczennice robiły małe kolorowe przystaweczki – manoporcje, które z pewnością mogą się sprawdzić przy nie jednej imprezce czy wspólnym grillowaniu. Robiliśmy zapiekane bagietki nadziewane hummusem brokułowym z dodatkami, przenne łódeczki z pastą serowo – jajeczną, sałatkę carpaccio buraczane z oliwkami, kolorowe szaszłyki oraz roladki z szynki nadziewane salatką warzywną. Wszystkie przekąski były przepyszne 😋.
w poszukiwaniu Włosa
Dziś była intensywna sobota rozjaśnianie odrostów preparatem z olaplexem jest to najnowsza technika rozjaśnia i jednocześnie odżywienia włosów, nasza klientka szczęśliwa.
Zajęcia z kosmetologii 09-04-24
Odbyły się również zajęcia z kosmetologii gdzie uczennice wykonywały masaż segmentacyjny maseczki algowei korzystały z fal Darsonwala.
Aromaty w kuchni
na zajęciach z warsztatów z aromaterapii uczennice przygotowywały mini przekąski andrzejkowe. Były to bardzo kolorowe zajęcia pełne walorów smakowo – zapachowych z wykorzystaniem szerokiego wachlarzu warzyw i owoców. Uczennice wykonały następujące przystawki w mini porcjach
Słodkości bez wyrzutów sumienia.
Na warsztatach uczniowie przygotowywali dzisiaj -pieczone pączki wege z puree dyniowym i z mąki orkiszowej:-mus malinowy z mleczkiem kokosowym,-owsiano-bananowe ciasto z jogurtem naturalnym i malinami oraz danie główne: bezglutenową zapiekankę z kurczakiem i brokułami . To efekty sobotnich działań naszych uczniów kl. 4AT w ramach realizacji warsztatów z dietetyki.
Zajęcia z kosmetologii
Na dzisiejszych zajęciach z kosmetologii, uczennice wykonywały masaż twarzy, laminacje rzęs, prądy Darsonwala, maseczki z alg i farbowanie brwi. Uczennice bardzo chętnie przychodzą na powyższe zajęcia na których poznają tajniki biologii, kosmetologii i elementy medycyny naturalnej.
Desery i surówki
Sporządzane były potrawy: barszcz czerwony, ziemniaki pieczone z ziołami i sokiem mandarynkowym i galantyna z kurczaka. Sporządzane były surówki i sałatki takie jak surówka z białej rzodkwi, kapusta czerwona zasmażana, szparagi białe z masłem oraz sałatka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki. Na deser sporządzona była galaretka z owocami z kremem śmietankowo-kakaowym oraz deser ptasie mleczko z truskawkami oraz piersi z kaczki konfotowane z żurawiną.
Warsztaty 22.04.2024
Na dzisiejszych warsztatach 22.04.2024 ze sporządzania potraw i napojów uczniowie uczyli się przygotowania następujących potraw:– Barszczu czerwonego, -ziemniaków pieczonych z ziołami, sokiem mandarynkowym i galantyną z kurczaka. Do dań głównych uczniowie przygotowywali surówki i sałatki takie jak:– surówka z białej rzodkwi,– kapusta czerwona zasmażana,– szparagi białe z masłem– sałatka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki. Na deser sporządzona została galaretka z owocami z kremem śmetankowo-kakaowym oraz ptasie mleczko z truskawkami. Uczniowie bardzo chętnie degustowali powyższe potrawy.
Zajęcia z dietetyki
Dziś na zajęciach z dietetyki uczniowie wykonali: witaminowa wiosenną sałatkę ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewka,keto-zapiekankę z mięsa wołowego i sera mozzarella z pomidorami, a na deser czekoladowy suflet z owocami.Atrakcyjne i pyszne były też wykonane koktajle na bazie soków wyciskanych:1.Zielony detoks2.Cytrusowy ogień3.Karotenowy bum4.Rewitalizujacy:czyta przyjemność
Kulinarne szaleństwo
Smacznie, zdrowo, kolorowo – wiosenne przystawki. Na dzisiejszych zajęciach uczennice robiły małe kolorowe przystaweczki – manoporcje, które z pewnością mogą się sprawdzić przy nie jednej imprezce czy wspólnym grillowaniu. Robiliśmy zapiekane bagietki nadziewane hummusem brokułowym z dodatkami, przenne łódeczki z pastą serowo – jajeczną, sałatkę carpaccio buraczane z oliwkami, kolorowe szaszłyki oraz roladki z szynki nadziewane salatką warzywną. Wszystkie przekąski były przepyszne 😋.
w poszukiwaniu Włosa
Dziś była intensywna sobota rozjaśnianie odrostów preparatem z olaplexem jest to najnowsza technika rozjaśnia i jednocześnie odżywienia włosów, nasza klientka szczęśliwa.
Zajęcia z kosmetologii 09-04-24
Odbyły się również zajęcia z kosmetologii gdzie uczennice wykonywały masaż segmentacyjny maseczki algowei korzystały z fal Darsonwala.