
Projekt
pt. „Nowoczesne kształcenie zawodowe – nowe możliwości”
realizowany w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027
Projekt ten realizowany jest w terminie od 1.01.2024 do 30.06.2026r. ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Europejski Fundusz Społeczny PLUS, Priorytet 8 Fundusze Europejskie dla edukacji na Dolnym Śląsku, Działanie 8.1 Dostęp do edukacji.
Wartość całkowita projektu: 2 634 208,63 PLN
Wartość dofinansowania: 2 107 366,90 PLN
Projekt powstał dzięki partnerstwu utworzonemu przez Powiat Dzierżoniowski oraz Stowarzyszanie Ziemia Dzierżoniowska na rzecz uczniów i nauczycieli z następujących szkół: Technikum w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Bielawie; Technikum w Zespole Szkół Nr 3 im. Kombatantów Rzeczypospolitej Polskiej w Dzierżoniowie; Technikum i Szkoła branżowa I st w Zespole Szkół Nr 2 im. prof. Tadeusza Kotarbińskiego w Dzierżoniowie – dla których organem prowadzącym jest Powiat Dzierżoniowski.
Głównym celem projektu jest poprawa kształcenia w zakresie kształtowania kompetencji kluczowych uczestników objętych wsparciem z wykorzystaniem nowoczesnych technologii oraz umiejętności uniwersalnych niezbędnych na rynku pracy, wzrost kompetencji zielonych, wyrównanie szans edukacyjnych, nabycie umiejętności z zakresu rezyliencji, stworzenie przestrzeni w szkole, która zapewni uczestnictwo każdego ucznia w procesie uczenia się. Dzięki wsparciu nauczycieli możliwe będzie lepsze kształcenie uczniów.
Ponadto, pracownie szkolne zostaną wyposażone w nowoczesny sprzęt, tak aby stworzyć warunki zbliżone do rzeczywistego środowiska pracy, oraz wzmocnić rozwój cyfryzacji w placówkach objętych wsparciem. Struktura oferty kształcenia zawodowego dzięki założeniom w projekcie ulegnie dynamicznym przeobrażeniom związanym z prognozowanym zapotrzebowaniem na kwalifikacje w dłuższej perspektywie.
Działania projektowe: staże dla uczniów, kursy, szkolenia i inne formy wsparcia dla uczniów przygotowujące ich do podjęcia nauki na wyższym poziomie edukacji i rozwijające kompetencje kluczowe, rozwój współpracy z uczelniami wyższymi, doradztwo edukacyjno-zawodowe prowadzone we współpracy z pracodawcami, rozwijanie cyfrowych umiejętności w praktycznym kształceniu zawodowym, rozwój kompetencji zielonych w oparciu, zajęcia z zakresu rezyliencji, komunikacji społecznej i wewnętrznej w tym radzenie sobie ze stresem, trening umiejętności społecznych, walka ze stereotypizacją płciową, wsparcie umiejętności zawodowych i społecznych kadry pedagogicznej, dostosowanie szkół do potrzeb uczniów z niepełnosprawnością, zakup wyposażenia.
W ramach tego projektu w naszej szkole będą wdrożone następujące działania.
Nazwa zajęć | Nauczyciel prowadzący |
---|---|
Doradztwo edukacyjno-zawodowe | Artur D. |
Zajęcia specjalistyczne z dietetyki – tworzenie jadłospisów | Katarzyna Z. |
Zajęcia specjalistyczne – sporządzanie potraw i napojów | Magdalena K. |
Zajęcia specjalistyczne – gastronomia z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń i metod sporządzania potraw | Halina H. |
Zajęcia specjalistyczne fryzjerskie | Roksana Ś. |
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii | Halina H. |
Warsztaty aromaterapii i relaksu | Kinga W. |
Profilaktyka zdrowia psychicznego w szkole – myślimy pozytywnie | Katarzyna L. |
Zajęcia „Z ekologią za pan brat” | Kinga W. Bernadeta S. |
Ekologia w praktyce – wizyty studyjne | Kinga Winnicka Bernadeta Szczypka |
Warsztaty zielarskie przy użyciu narzędzi cyfrowych | Kinga Winnicka |
Warsztaty z montażu filmu | Marta P.-B. |
Koordynator szkolny projektu Kinga Winnicka
Pliki do pobrania:
Nasze realizacje:
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii- kreowanie wizerunku zewnętrznego realizowane są w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości”
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii- kreowanie wizerunku zewnętrznego realizowane są w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości” . Zajęcia z kosmetologii były intensywnym i niezwykle rozwijającym czasem, który pozwolił na zdobycie zarówno teoretycznej wiedzy jak i praktycznych umiejętności z zakresu pielęgnacji skóry, higieny anatomii, wykonywania podstawowych zabiegów kosmetycznych oraz korzystania ze sprzętu kosmetycznego i masażerów. W trakcie zajęć omówione zostały najważniejsze zagadnienia dotyczące budowy skóry, jej typów i najczęstszych problemów dermatologicznych. Poznaliśmy również składniki aktywne wykorzystywane w … Czytaj więcej
Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości
Na zajęciach specjalistycznych z dietetyki uczniowie skupiają się na praktycznym zastosowaniu wiedzy żywieniowej- uczą się jak tworzyć racjonalne jadłospisy ,dostosowane do indywidualnych potrzeb oraz przygotowują wartościowe ,wspierające zdrowy styl życia. Podczas zajęć uczniowie korzystają z bazy wiedzy z zakresu dietetyki i opracowań na stronie NFZ –diety.gov.pl Zajęcia prowadzi pani Katarzyna Złotnicka Nr projektu: FEDS.08.01-IZ.00-0022/23
Z EKOLOGIA ZA PAN BRAT to zajęcia realizowane w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości”
W ramach projektu uczestnicy zdobywają wiedzę na temat ekologii oraz jak ekologicznie żyć. Zajęcia mają różną formę. Na warsztatach wykonujemy dekoracje szkolne, które ubarwiają naszą szkołę lub użyteczne przedmioty z surowców wtórnych oraz z materiałów ekologicznych. W trakcie zajęć korzystamy również z materiałów zamieszczonych na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej, dzięki którym uczniowie zdobywają wiedzę, a zajęcia mają różnorodny charakter. Inną formą prowadzenia zajęć jest wymiana poglądów oraz wykonywanie plakatów, na których w sposób dowolny uczniowie wyrażają swoje opnie. … Czytaj więcej
Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości
Na zajęciach specjalistycznych ze sporządzania potraw i napojów uczniowie zdobywają praktyczną wiedzę z zakresu przygotowywania potraw, zasad zdrowego żywienia oraz organizacji pracy w kuchni. Pod okiem nauczycielki gastronomii pani Magdaleny Kapuścińskiej- Janek uczniowie uczą się gotować różnorodne dania, poznają techniki kulinarne oraz uczą się pracy zespołowej. Na zajęciach sporządzane były następujące potrawy: krem katalońki, deser z chia i ananasem, makaron carbonara, kluski francuskie z szynką wieprzową i sosem pieczarkowym, sałatka colesław, steki wołowe, sałata z rzodkiewką, papryką … Czytaj więcej
Aromaty w kuchni
na zajęciach z warsztatów z aromaterapii uczennice przygotowywały mini przekąski andrzejkowe. Były to bardzo kolorowe zajęcia pełne walorów smakowo – zapachowych z wykorzystaniem szerokiego wachlarzu warzyw i owoców. Uczennice wykonały następujące przystawki w mini porcjach
Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii- kreowanie wizerunku zewnętrznego realizowane są w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości”

Zajęcia specjalistyczne z kosmetologii- kreowanie wizerunku zewnętrznego realizowane są w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości” . Zajęcia z kosmetologii były intensywnym i niezwykle rozwijającym czasem, który pozwolił na zdobycie zarówno teoretycznej wiedzy jak i praktycznych umiejętności z zakresu pielęgnacji skóry, higieny anatomii, wykonywania podstawowych zabiegów kosmetycznych oraz korzystania ze sprzętu kosmetycznego i masażerów. W trakcie zajęć omówione zostały najważniejsze zagadnienia dotyczące budowy skóry, jej typów i najczęstszych problemów dermatologicznych. Poznaliśmy również składniki aktywne wykorzystywane w … Czytaj więcej
Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości
Na zajęciach specjalistycznych z dietetyki uczniowie skupiają się na praktycznym zastosowaniu wiedzy żywieniowej- uczą się jak tworzyć racjonalne jadłospisy ,dostosowane do indywidualnych potrzeb oraz przygotowują wartościowe ,wspierające zdrowy styl życia. Podczas zajęć uczniowie korzystają z bazy wiedzy z zakresu dietetyki i opracowań na stronie NFZ –diety.gov.pl Zajęcia prowadzi pani Katarzyna Złotnicka Nr projektu: FEDS.08.01-IZ.00-0022/23
Z EKOLOGIA ZA PAN BRAT to zajęcia realizowane w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości”

W ramach projektu uczestnicy zdobywają wiedzę na temat ekologii oraz jak ekologicznie żyć. Zajęcia mają różną formę. Na warsztatach wykonujemy dekoracje szkolne, które ubarwiają naszą szkołę lub użyteczne przedmioty z surowców wtórnych oraz z materiałów ekologicznych. W trakcie zajęć korzystamy również z materiałów zamieszczonych na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej, dzięki którym uczniowie zdobywają wiedzę, a zajęcia mają różnorodny charakter. Inną formą prowadzenia zajęć jest wymiana poglądów oraz wykonywanie plakatów, na których w sposób dowolny uczniowie wyrażają swoje opnie. … Czytaj więcej
Nowoczesne kształcenie zawodowe- nowe możliwości

Na zajęciach specjalistycznych ze sporządzania potraw i napojów uczniowie zdobywają praktyczną wiedzę z zakresu przygotowywania potraw, zasad zdrowego żywienia oraz organizacji pracy w kuchni. Pod okiem nauczycielki gastronomii pani Magdaleny Kapuścińskiej- Janek uczniowie uczą się gotować różnorodne dania, poznają techniki kulinarne oraz uczą się pracy zespołowej. Na zajęciach sporządzane były następujące potrawy: krem katalońki, deser z chia i ananasem, makaron carbonara, kluski francuskie z szynką wieprzową i sosem pieczarkowym, sałatka colesław, steki wołowe, sałata z rzodkiewką, papryką … Czytaj więcej
Aromaty w kuchni

na zajęciach z warsztatów z aromaterapii uczennice przygotowywały mini przekąski andrzejkowe. Były to bardzo kolorowe zajęcia pełne walorów smakowo – zapachowych z wykorzystaniem szerokiego wachlarzu warzyw i owoców. Uczennice wykonały następujące przystawki w mini porcjach