Podręczniki 2023/24

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

Nowa Podstawa Programowa

1 BT

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Podręczniki na rok 2023/2024                                             
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/
Zawód: Technik żywienia i usł. gastronomicznych; symbol 343404
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02) K2– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych  ( HGT. 12)
K1 – wykonywanie usług fryzjerskich ( FRK. 01)
K2 – projektowanie i wykonywanie fryzur ( FRK. 03)
Język polskiDariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok (1.1- semestr I, 1.2- sem. II). Cz.1. Wydawnictwo WSiP
Język angielski   Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniającyDawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan   Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan  
Język niemieckiSylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch 1 . Wyd. Nowa Era
PlastykaN. Mroczkowska, M. Ipczyńska. Spotkania ze sztuką. Podręcznik do plastyki dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Wyd. Nowa Era
HistoriaMichał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część I . Wyd. WSiP
GeografiaRoman Malarz , Marek Więckowski, Paweł Krok . Oblicza geografii. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum.   Wyd. Nowa Era        
ChemiaRyszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 1. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
FizykaFizyka. Zakres podstawowy. LudwikLehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. WSiP
MatematykaM. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro
InformatykaGrażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon
Edukacja dla bezpieczeństwaBreikopf Bogusław,  Cieśla Mariusz. Edukacja dla bezpieczeństwa. Zakres podstawowy .Szkoła ponadpodstawowa. Wyd. WSiP
Historia i teraźniejszośćIzabella Modzelewska – Rysak, Leszek  Rysak,   kl  1  Historia  i teraźniejszość, Wyd. WSiP
Biznes i zarządzanie 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie  technik  żywienia  i usług  gastronomicznych

Bezpieczeństwo i higiena w gastronomiiPiotr Dominik, BHP w branży gastronomicznej, Wyd. WSiP
Podstawy gastronomiiAnna Kmiołek- Gitara.Podstawy w gastronomii i technologii żywności cz 1. Wyd WSiP
Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznychAgnieszka Kasperek, Marzanna Kondratowicz.Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Wyd. WSiP
Technologia gastronomicznaMałgorzata Konarzewska Gastronomia.  Tom II. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 1
Zasady żywienia człowieka.Dorota Czerwińska. Zasady żywienia  część 1. Wyd. WSiP

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

Nowa Podstawa Programowa

1 AT

Technik  hotelarstwa

Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/
Zawód: Technik hotelarstwa; symbol    422402 Technik usług fryzjerskich  symbol: 514105
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02) K2– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych  ( HGT. 12)
K1 – wykonywanie usług fryzjerskich ( FRK. 01)
K2 – projektowanie i wykonywanie fryzur ( FRK. 03)
Język polskiDariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok (1.1- semestr I, 1.2- sem. II). Cz.1. Wydawnictwo WSiP
Język angielski   Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniającyDawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan   Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan  
Język niemieckiSylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch 1 . Wyd. Nowa Era
PlastykaN. Mroczkowska, M. Ipczyńska. Spotkania ze sztuką. Podręcznik do plastyki dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Wyd. Nowa Era
HistoriaMichał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część I . Wyd. WSiP
GeografiaRoman Malarz , Marek Więckowski, Paweł Krok . Oblicza geografii. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum.   Wyd. Nowa Era        
ChemiaRyszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 1. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
FizykaFizyka. Zakres podstawowy. Ludwik Lehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. WSiP
MatematykaM. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro
InformatykaGrażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon
Edukacja dla bezpieczeństwaBreikopf Bogusław,  Cieśla Mariusz. Edukacja dla bezpieczeństwa. Zakres podstawowy .Szkoła ponadpodstawowa. Wyd. WSiP
Historia i teraźniejszośćIzabella Modzelewska – Rysak, Leszek  Rysak,   kl  1  Historia  i teraźniejszość, Wyd. WSiP
Biznes i zarządzanie 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik hotelarstwa

Bezpieczeństwo  w hotelarstwieJanusz BHP w branży hotelarskiej. Podręcznik do zawodu PG. Wyd. WSiP
Podstawy  hotelarstwaW. Drogoń, B. Granecka – Wrzosek. Podstawy hotelarstwa  i usługi dodatkowe. Wyd. WSiP
Organizacja pracy  służby pięterW. Drogoń. Organizacja pracy służby pięter. Wyd. WSiP
Obsługa konsumenta w obiekcie hotelarskimJ. Duda, S. Krzywda. Obsługa konsumenta w hotelarstwie, cz. 1 i 2. Wyd. Rea
Organizacja usług dodatkowych w obiekcie hotelarskim 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik  usług fryzjerskich

Bezpieczeństwo i higiena we fryzjerstwieM. Ratajska. BHP w branży fryzjersko – kosmetycznej. Wyd. WSiP
Podstawy fryzjerstwaGero Buhman, Isabell Feigel. Fryzjerstwo.Tom I. Podstawy Fryzjerstwa. Wyd. WSIP.
Techniki fryzjerskieGero Buhman, IsabellFeigel. Fryzjerstwo. Tom II. Techniki Fryzjerskie.Wyd WSiP
Język angielski  zawodowyCareer paths Beauty salon wyd. Express Publishing

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

Kl. 2AT i 2BT

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik usług fryzjerskich

Podręczniki na rok 2023/2024                                             
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych; symbol:343404 Technik usług fryzjerskich  symbol: 514105
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie ( HGT.03)
K2– Realizacja usług w recepcji  ( HGT. 06) K1 – wykonywanie usług fryzjerskich ( FRK. 01)
K2 – projektowanie i wykonywanie fryzur ( FRK. 03)
Język polskiDariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok cz. #.  Kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP
Język angielski   Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniającyDawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan   Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan
Język niemieckiSylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch 2 . Wyd. Nowa Era
Podstawy przedsiębiorczościJacek Musiałkiewicz, Grzegorz Kwiatkowski. Podstawy Przedsiębiorczości- 2,0. Wyd. Ekonomik
HistoriaMichał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część I I. Wyd. WSiP
GeografiaRoman Malarz , Marek Więckowski, Paweł Krok . Oblicza geografii. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres rozszerzony   . Wyd. Nowa Era        
ChemiaRyszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 2. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
FizykaFizyka. Zakres podstawowy. LudwikLehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. Wyd.  WSiP
MatematykaM. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro
InformatykaGrażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon
Historia i teraźniejszośćIzabella Modzelewska – Rysak, Leszek  Rysak,   kl  2 Historia  i teraźniejszość, Wyd. WSiP
InformatykaGrażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik żywienia i    usług gastronomicznych

Zasady żywienia człowiekaDorota Czerwińska. Zasady żywienia  część 1. Wyd. WSiP
Technologia gastronomicznaMałgorzata Konarzewska Gastronomia.  Tom II. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 2
Podstawy gastronomiiAnna Kmiołek – Gizara. Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik  usług  fryzjerskich
Techniki fryzjerskie  Gero Buhman, Isabell Feigel. Fryzjerstwo. Tom II. Techniki Fryzjerskie. Wyd WSiP

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

Kl. 3AT

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik usług fryzjerskich

Podręczniki na rok 2023/2024                                             
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych; symbol 422402 Technik usług fryzjerskich  symbol: 514105
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie ( HGT.03)
K2– Realizacja usług w recepcji  ( HGT. 06) K1 – wykonywanie usług fryzjerskich ( FRK. 01)
K2 – projektowanie i wykonywanie fryzur ( FRK. 03)
Język polskiDariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok.cz. #. Kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP
Język angielski   Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniającyDawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan   Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan  
Język niemieckiSylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch 3 . Wyd. Nowa Era
Podstawy przedsiębiorczościJacek Musiałkiewicz, Grzegorz Kwiatkowski. Podstawy Przedsiębiorczości- 2,0. Wyd. Ekonomik
HistoriaMichał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część III . Wyd. WSiP
GeografiaRoman Malarz , Marek Więckowski, Paweł Krok . Oblicza geografii. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum  . Wyd. Nowa Era        
ChemiaRyszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 3. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
FizykaFizyka. Zakres podstawowy. LudwikLehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. Wyd. WSiP
MatematykaM. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro
InformatykaGrażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technologia gastronomicznaMałgorzata Konarzewska Gastronomia.  Tom II. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 2
Język angielski zawodowy Katarzyna Sarna, Rafał Sarna. Język angielski zawodowy dla technika żywienia i usług  gastronomicznych

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik  usług  fryzjerskich

Projektowanie fryzurKsiążek nie wymagamy
Stylizacja fryzur  Beata Wach  – Mińkowska, Ewa Mierzwa, Stylizacja fryzur, Wyd. WSiP – książek nie wymagamy
Techniki fryzjerskie  Gero Buhman, Isabell Feigel. Fryzjerstwo. Tom II. Techniki Fryzjerskie. Wyd WSiP

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

4AT

Technik usług  fryzjerskich

Technik hotelarstwa

Podręczniki na rok 2023/2024
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/
Zawód: Technik  usług fryzjerskich symbol  514105 Technik hotelarstwa, symbol: 422402  
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02)
K2– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych   ( HGT. 12)
K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie  (HGT. 03)
K2 – realizacja usług w recepcji (HGT. 06)
Język polskiDariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok. cz.#. kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP
Język angielski   Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniającyDawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan   Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan  
Język niemieckiSylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch #. Wyd. Nowa Era
HistoriaMichał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część IV . Wyd. WSiP
         
ChemiaRyszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 3. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
FizykaFizyka. Zakres podstawowy. LudwikLehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. Wyd. WSiP
MatematykaM. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro
Wiedza o społeczeństwieZbigniew Smutek, Beata Surmacz, Wiedza o społeczeństwie. Podręcznik dla szkoły ponadpodstawowej. Zakres podstawowy. Wyd.Operon

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie  Technik usług  fryzjerskich

Projektowanie fryzurksiążek nie wymagamy
Stylizacja  fryzurBeata Wach  – Mińkowska, Ewa Mierzwa, Stylizacja fryzur, Wyd. WSiP – książek nie wymagamy

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie  Technik usług hotelarskich

Język angielski zawodowyJoanna Dolińska-  Romanowicz, Dorota Nowakowska. Język angielski  zawodowy – How can I help you. Wyd. WSiP.
Marketing w hotelarstwieJan Cetner. Marketing w hotelarstwie. Wyd. WSiP
Podstawy hotelarstwa  W.Drogoń, B. Granecka- Wrzosek. Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe. Wyd. WSiP
Rezerwacja usług w recepcjiBarbara Cymańska- Garbowska, Danuta Witrykus, Grzegorz Wolak. Realizacja usług w recepcji cz.2 .Wyd WSiP

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

5 AT P

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik hotelarstwa

  Podręczniki na rok 2023/2024                                             
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych, symbol 343404 Technik hotelarstwa, symbol: 422402  
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02) K2– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych   ( HGT. 12) K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie  (HGT. 03) K2 – realizacja usług w recepcji (HGT. 06)
Język polskiDariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok. cz.#. kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP
Język angielski   Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniającyDawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan   Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan  
Język niemieckiSylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch #. Wyd. Nowa Era
HistoriaMichał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część IV . Wyd. WSiP
MatematykaM. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro
Wiedza o społeczeństwieZbigniew Smutek, Beata Surmacz, Wiedza o społeczeństwie. Podręcznik dla szkoły ponadpodstawowej. Zakres podstawowy. Wyd. Operon

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie:Technik usług gastronomicznych i  technik  usług  hotelarskich

Podstawy żywienia dietetycznego 
Usługi gastronomiczneJoanna Duda, Sebastian Krzywda, Marzanna Zienkiewicz. Organizacja  żywienia i usług gastronomicznych. Część 2
Język angielski zawodowy w hotelarstwieJoanna Dolińska-  Romanowicz, Dorota Nowakowska. Język angielski  zawodowy – How can I help you. Wyd. WSiP.
Marketing w hotelarstwieJan Cetner. Marketing w hotelarstwie. Wyd. WSiP
Rezerwacja usług w recepcjiBarbara Cymańska- Garbowska, Danuta Witrykus, Grzegorz Wolak. Realizacja usług w recepcji cz.2 .Wyd WSiP

Uwaga

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

1 AB  – kucharz

1 BB – mechanik pojazdów samochodowych

1 CB – mechanik pojazdów  samochodowych

1 DB – fryzjer

1 EB – wielozawodowa

Podręczniki na rok 2023/2024                                             
Typ szkoły Branżowa szkoła I stopnia – 3-letni okres nauczania /1/
Zawód: Kucharz; symbol 512001 Zawód : Mechanik pojazdów samochodowych; symbol 723103 Zawód: Fryzjer ; symbol 514101 Zawód: Wielozawodowa            
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02)                                         
K1 – Obsługa gości  w obiekcie świadczącym usługi hotelowe ( HGT.03)
Język polskiBarbara Chuderlak. Język polski. Podręcznik dla szkół branżowych stopnia. Wydawnictwo Operon
HistoriaMirosław Ustrzycki, Janusz Ustrzycki. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Cześć I. Wyd. Operon
Język niemieckiAnna Życka, Ewa Kościelniak- Walewska,  Andy Christian Kober. Trends 1
Biznes i zarządzanie 
GeografiaSławomir Kurek. Geografia. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wyd. Operon
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 1. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
MatematykaA. Cewe, M. Krawczyk. Matematyka w szkole branżowej I stopnia. Podręcznik dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. Wyd. Podkowa
InformatykaGrażyna, Wojciech Hermanowski. Informatyka dla szkół branżowych I stopnia. Podręcznik zakres podstawowy. Wyd. Operon
Edukacja dla bezpieczeństwaBreikopf Bogusława, Cieśla Mariusz . Edukacja dla bezpieczeństwa. Zakres podstawowy. Szkoła ponadpodstawowa. Wyd. WSiP
Historia i teraźniejszość Belica Beata, Skupny Łukasz. Historia i teraźniejszość. Podręcznik dla szkoły br. branżowej I stopnia, wyd. Operon.

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym dla zawodu kucharz 

 Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii             Piotr Dominik, BHP w branży gastronomicznej, Wyd. WSiP                          
Język niemiecki zawodowyAnna Dul. Język niemiecki zawodowy w gastronomii. Wyd. WSiP

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

2 AB – kucharz

2 BB – mechanik pojazdów samochodowych

2 BB – fryzjer

2 CB – wielozawodowa

Podręczniki na rok 2023/2024                                             
Typ szkoły Branżowa szkoła I stopnia – 3-letni okres nauczania /1/
Zawód: Kucharz; symbol 512001 Zawód : Mechanik pojazdów samochodowych; symbol 723103 Zawód: Fryzjer ; symbol 514101 Zawód: Wielozawodowa            
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
Przedmioty ogólnokształcące:
Język polskiBarbara Chuderlak. Język polski. Podręcznik dla szkół branżowych  I stopnia. Wydawnictwo Operon
HistoriaMirosław Ustrzycki, Janusz Ustrzycki. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Cześć II. Wyd. Operon
Język niemieckiAnna Życka, Ewa Kościelniak- Walewska,  Andy Christian Kober. Trends 1
GeografiaSławomir Kurek. Geografia. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wyd. Operon
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 2. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
MatematykaA. Cewe, M. Krawczyk. Matematyka w szkole branżowej I stopnia. Podręcznik dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. Wyd. Podkowa

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym dla zawodu kucharz

Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych                                 A. Kasperek, M. Kondratowicz. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Wyd. WSiP
Zasady żywienia człowieka  Dorota Czerwińska. Zasady żywienia część 1. Wyd. WSiP.
Technologia gastronomiczna Małgorzata Konarzewska. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Tom II. Cz.2. Wyd.WSiP
Podstawy gastronomiiAnna Kmiołek – Gizara. Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część  2 . Wyd. WSiP

Uwaga 

Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.

3 AB – Kucharz

3 BB Mechanik pojazdów samochodowych

3 BB – Fryzjer

3 CB – wielozawodowa

Podręczniki na rok 2022/2023                                             
Typ szkoły Branżowa szkoła I stopnia – 3-letni okres nauczania /1/
Zawód: Kucharz; symbol 512001 Zawód : Mechanik pojazdów samochodowych; symbol 723103 Zawód: Fryzjer ; symbol 514101 Zawód: Wielozawodowa            
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa
Kwalifikacje:
 
Język polskiBarbara Chuderlak. Język polski. Podręcznik dla szkół branżowych  I stopnia. Wydawnictwo Operon
HistoriaMirosław Ustrzycki, Janusz Ustrzycki. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Cześć III Wyd. Operon
Język niemieckiAnna Życka, Ewa Kościelniak- Walewska,  Andy Christian Kober. Trends 1
GeografiaSławomir Kurek. Geografia. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wyd. Operon
BiologiaAnna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 1. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era
MatematykaA. Cewe, M. Krawczyk. Matematyka w szkole branżowej I stopnia. Podręcznik dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. Wyd. Podkowa
Wiedza o społeczeństwieZbigniew Smutek, Beata Surmacz, Jan Hałeska. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wyd. Operon

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym dla  zawodu kucharz

Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznychA. Kasperek, M. Kondratowicz. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Wyd. WSiP.                               
Technologia gastronomicznaMałgorzata Konarzewska. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Tom II. Cz.2. Wyd. WSiP
Podstawy gastronomiiAnna Kmiołek – Gizara. Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część  2 . Wyd. WSiP
Zasady  żywienia człowiekaDorota Czerwińska. Zasady żywienia część 1. Wyd. WSiP.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.