Koronawirus a żywność. Jak zapobiegać zanieczyszczeniom ?
Żywność nie jest źródłem transmisji koronawirusa – przekonuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Może jednak dojść do jej zanieczyszczenia. Jak mu zapobiec? Oto najważniejsze zalecenia.
Czy koronawirus może przenosić się przez żywność?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował stanowisko, z którego wynika, że nie istnieją naukowe dowody na to, by żywność była źródłem lub ogniwem transmisji koronawirusa wywołującego chorobę COVID-19. Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla jednak, że aby zachować bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, należy rygorystyczne przestrzegać podstawowych zasad, które pozwalają zapobiec zanieczyszczeniu produktów spożywczych, również podczas dystrybucji i sprzedaży.
Czy dezynfekcja i obróbka termiczna zabijają koronawirusa?
GIS przypomina, że wirus – by móc się namnażać – potrzebuje gospodarza, czyli człowieka. Jeśli znajduje się na powierzchni artykułów żywnościowych, zniszczy go staranna obróbka termiczna. Wirus ginie w temperaturze 60 stopni Celsjusza w ciągu 30 minut. Można pozbyć się go z powierzchni, na których potrafi przetrwać przez kilka godzin, dzięki standardowym środkom dezynfekcyjnym używanym w domu.
Główną drogą zakażenia jest kontakt z wydzielinami osoby zainfekowanej. Kluczowe znaczenie w zapobieganiu zanieczyszczeniom żywności ma higiena rąk.