. „FESTIWAL DESERÓW”.
W dniu 12 marca 2019 roku odbyły się zajęcia warsztatowe w ramach Powiatowego Grantu Oświatowego pt. „FESTIWAL DESERÓW”.
Głównym celem projektu była m.in.: popularyzacja wiedzy z zakresu sporządzania zdrowych deserów i ich wartości odżywczych. Festiwal był połączony z zajęciami, podczas których uczniowie zajmowali się sporządzaniem, dekoracją i degustacją pysznych deserów oraz soków owocowo-warzywnych.
Zajęcia przeznaczone były dla uczniów kulinarnych miłośników, jak i innych osób pragnących poznać różne smaki i walory odżywcze deserów oraz sztuki ich przyrządzania.
Warsztaty miały formę praktyczną. Uczestnicy sami przygotowywali różnorodne desery i soki na specjalnie przygotowanych stanowiskach pod okiem prowadzącego: nauczyciela przedmiotów zawodowych – gastronomicznych Pani Jadwigi Umińskiej.
W realizacji Powiatowego Grantu Oświatowego pt. „FESTIWAL DESERÓW” wzięli udział uczniowie z następujących szkół:
- Szkoła Podstawowa Nr 1 w Dzierżoniowie,
- Szkoła Podstawowa Nr 9 w Dzierżoniowie,
- Szkoła Podstawowa Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi i Oddziałami Gimnazjum
w Bielawie, - Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Łagiewnikach,
- Gimnazjum Gminne w Dzierżoniowie.
Na zakończenie zajęć warsztatowych odbył się wspólny posiłek, który składał się
z przygotowanych przez uczniów deserów i soków itp. Wspólne spędzone chwile dały możliwość pokazania wpływu wspólnego spożycia do budowania oraz utrwalania tradycji międzyludzkich. Ponadto nasi goście odkryli na nowo bogactwo składników odżywczych, których dostarczamy, spożywając zdrowe i smaczne desery oraz soki owocowo-warzywne.
Nauczyciele realizujący projekt:
Jadwiga Umińska
Małgorzata Legan