Główny lekarz USA: to jedyny pewny objaw COVID-19. Jeśli go masz, musisz wykonać test.
Koronawirus infekuje codziennie setki tysięcy osób na całym świecie. Nic więc dziwnego, że przy najmniejszym nawet kaszlu, pierwszą myślą jest często: mam COVID-19? Tymczasem główny lekarz USA, dr Jerome Adams wskazuje jeden unikalny dla zakażenia koronawirusem objaw. „Jeśli go masz, musisz natychmiast skontaktować się ze swoim lekarzem i wykonać test COVID-19” – ostrzega. O czym mowa?
Dr Jerome Adams: jedynym objawem, na który chciałbym zwrócić uwagę ludzi i który naprawdę odróżnia grypę od COVID-19, jest utrata smaku lub węchu.
Dr Adams: jeśli masz ten objaw, natychmiast skontaktuj się z lekarzem i wykonaj test na COVID-19
Eksperci ostrzegają: setki tysięcy ludzi mogą mieć długotrwałe problemy z odczuwaniem węchu i smaku.
Po czym jednak poznać, czy zaraziliśmy się koronawirusem, czy grypą?
W dobie pandemii koronawirusa, kiedy codziennie dowiadujemy się o kolejnych tysiącach nowych osób zainfekowanych SARS-CoV-2, każdy objaw infekcji u siebie czy innych może wywoływać niepokój. To COVID-19, a może grypa? Pomiędzy COVID-19, a grypą istnieje wiele podobieństw.
Obie choroby atakują drogi oddechowe, przenoszą się drogą kropelkową. Co gorsza, początkowe symptomy są bardzo podobne, co może wprowadzać w błąd. Dr Jerome Adams, główny lekarz USA i członek Grupy Zadaniowej ds. Koronawirusa Białego Domu, podkreśla, że bez względu na to, czy to COVID-19, czy grypa, jeżeli tylko podejrzewamy, że jesteśmy chorzy, powinniśmy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Po czym jednak poznać, czy zaraziliśmy się koronawirusem, a nie grypą? Choroby te odróżnia od siebie kilka szczegółów. Dr Adams wskazuje na jeden, w swojej opinii najważniejszy i unikalny dla COVID-19 symptom. – Jedynym objawem, na który chciałbym zwrócić uwagę ludzi i który naprawdę odróżnia grypę od COVID-19, jest utrata smaku lub węchu – powiedział w National Public Radio. – Jeśli masz ten objaw, musisz natychmiast skontaktować się ze swoim lekarzem i wykonać test na COVID-19 – przestrzegał.
Główny lekarz USA: anosmia i ageuzja objawy typowe COVID-19.
BBC zwraca uwagę, że utrata zmysłu węchu (anosmia) lub smaku (ageuzja) obecnie rozpoznawane są jako podstawowe objawy koronawirusa (WHO zalicza je do mniej powszechnych objawów COVID-19). Symptom ten może utrzymywać się kilka dni lub dłużej.
Ból mięśni podczas COVID-19. „Był tak silny, że nie byłam w stanie się dotknąć”.
Zaburzenia powonienia wystąpić mogą również w przypadku grypy i przeziębienia. Jak w jednym z artykułów zaznaczało BBC, utrata węchu towarzysząca koronawirusowi różni się od tej, której doświadcza pacjent z ciężkim przeziębieniem lub grypą. Do wniosków takich doszli naukowcy badający doświadczenia pacjentów w tej kwestii.
Okazało się, że u chorych na COVID-19 utrata węchu była zwykle nagła. Osoby te zwykle nie miały zatkanego nosa ani kataru – większość mogła swobodnie oddychać. Kolejną różnicą u osób zakażonych była rzeczywista utrata smaku (zmysły węchu i smaku są ze sobą powiązane; pogorszenie węchu z reguły zaburza też odczuwanie smaku). Nie chodzi o to, że ich smak jest nieco osłabiony – podkreślali naukowcy z czasopisma „Rhinology”. Pacjenci z koronawirusem dotknięci utratą smaku naprawdę nie potrafią odróżnić gorzkiego od słodkiego.
Ciekawe wyniki przyniosła też ankieta przeprowadzona we Włoszech. Wzięło w niej udział 187 osób zainfekowanych SARS-CoV-2, którzy jednak nie wymagali hospitalizacji. Wkrótce po zdiagnozowaniu koronawirusa, uczestników badania poproszono o ocenę węchu lub smaku, ponownie mieli to zrobić miesiąc później. W grupie badanych chorych, 113 zgłosiło zmianę w funkcjonowaniu zmysłu węchu i/ lub smaku. Cztery tygodnie później u 55 pacjentów symptom ten minął, 46 zgłosiło poprawę objawów, 12 osób stwierdziło, że nic się nie poprawiło lub wręcz, że jest gorzej. Biorąc pod uwagę skalę pandemii, eksperci ostrzegają, że setki tysięcy ludzi mogą mieć długotrwałe problemy z odczuwaniem węchu i smaku.
Dr Jerome Adams wskazał na jeszcze jedną różnicę między COVID-19 a grypą: – Koronawirus wydaje się rozprzestrzeniać znacznie łatwiej niż grypa, powodując u niektórych poważne komplikacje. Jeśli stracisz zmysł smaku lub węchu, poddaj się badaniu. I zaszczep się na grypę, zwłaszcza jeśli jeszcze jej nie miałeś.
Dlaczego SARS-CoV-2 powoduje utratę węchu i smaku?
Problemem zaburzeń zmysłu węchu zajmował się m.in. prof. Andrew Lane – ekspert w zakresie problemów z nosem i zatokami na Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa w USA. Chcąc zrozumieć, w jaki sposób koronawirus powoduje utratę węchu, wraz z zespołem naukowców badali próbki tkanek pobranych z nosa. Co się okazało?
COVID-19 i grypa mają wiele podobnych objawów. Jak je rozróżnić ?
W obszarze nosa odpowiedzialnym za węch uczeni zidentyfikowali wysoki poziom enzymu, zwanego ACE-2. Uważa się, że enzym ten umożliwia koronawirusowi przedostanie się do komórek organizmu i wywołanie infekcji (nos jest jednym z miejsc, przez które SARS-CoV-2 dostaje się do organizmu).
Jak tego uniknąć? Naczelny lekarz USA podkreśla: – Wszyscy musimy zachować czujność w przestrzeganiu podstawowych zasad. Jeśli spotykasz się z innymi ludźmi: noś maskę, myj ręce i dezynfekuj często dotykane powierzchnie, zachowuj dystans od innych ludzi. A jeżeli nie możesz robić tych rzeczy w miejscu, do którego się wybierasz, prawdopodobnie powinieneś zostać w domu.