Celem pracy piekarza jest wyprodukowanie chleba i bułek z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i ewentualnie mikrododatków. Piekarz odpowiada za właściwe przygotowanie mieszanek surowcowych mąk i dodatków. Surowce do wyrobu ciasta muszą być doprowadzone do odpowiedniej temperatury, właściwie odsiane i napowietrzone. Do podstawowych obowiązków piekarza należy przygotowanie ciasta w specjalnych mieszarkach, zgodnie z recepturą, przeprowadzenie jego fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie uformowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta w bochenki chleba lub bułki. Piekarz może podejmować pracę w zakładach piekarskich – rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych oraz w punktach zbytu pieczywa. Absolwent może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- dobry stan zdrowia
- sprawność i wytrzymałość fizyczna
- zdolności manualne
- zainteresowanie produkcją piekarską
- poczucie odpowiedzialności
- spostrzegawczość i podzielność uwagi
- systematyczność i dokładność
W wyniku kształcenia uczeń powinien umieć:
- dobierać i przygotowywać surowce do produkcji
- ustalać metody i parametry prowadzenia procesów technologicznych na podstawie wyników badań jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych odpowiednio do istniejących warunków techniczno-organizacyjnych zakładu piekarskiego
- wybierać i zestawiać w ciąg produkcyjny oraz obsługiwać maszyny i urządzenia
- sporządzać półprodukty
- dzielić i formować różne wyroby piekarskie
- przygotowywać do wypieku kęsy ciasta
- wypiekać pieczywo w różnych asortymentach
- sortować, brakować, pakować, magazynować i przygotowywać pieczywo do wysyłki
- oceniać jakość surowców, półproduktów i wyrobów gotowych metodą organoleptyczną
- rozliczać produkcję piekarską