Wykonuje czynności związane z obsługą klienta, prawidłową organizacją stanowiska pracy, planowanym rozmieszczeniem towarów na półkach sklepowych, przygotowaniem towarów do sprzedaży, przygotowaniem ekspozycji towarów, dokonywaniem obliczeń, sporządzaniem umów, obsługą urządzeń stosowanych w procesie sprzedaży towarów (kasa fiskalna, chłodziarki itp.) oraz sprawnym wykonywaniem wszelkich zadań wynikających z pracy na stanowisku sprzedawca. Typowymi miejscami pracy sprzedawcy są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności handlowej takie jak: sklepy różnej branży, markety, hipermarkety oraz duże sieci handlowe.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- dobry stan zdrowia
- zainteresowanie zawodem
- umiejętności pracy w zespole
- życzliwość, uprzejmość w stosunku do potencjalnego klienta
- uczciwość i sumienność
W wyniku kształcenia uczeń powinien umieć:
- posłużyć się terminologią dotyczącą działalności handlowej
- zastosować przepisy dotyczące działalności handlowej
- określić działania marketingowe stosowane w firmie handlowej
- wykonać podstawowe zadania określone na stanowisku pracy
- zastosować zasady obsługi klientów
- zorganizować zaopatrzenie w towary
- posłużyć się dokumentacją obowiązującą w przedsiębiorstwie handlowym
- przeprowadzić i rozliczyć inwentaryzację składników majątku firmy
- zaewidencjonować koszty handlowe
- dokonać kalkulacji ceny sprzedaży towarów
- obliczyć marżę zarezerwowaną i zrealizowaną
- obliczyć podatek VAT naliczony i należny
- posłużyć się programami komputerowymi stosowanymi w przedsiębiorstwie handlowym