Zajmuje się prowadzeniem gospodarstwa domowego i obiektów zbiorowego zakwaterowania lub wyżywienia, w tym sporządzaniem potraw i napojów. Organizuje i nadzoruje procesy pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem i w gospodarstwie domowym. Może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych. Zajęcia ze specjalizacji pozwolą absolwentom na opracowywanie, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz zleceniami lekarskimi, właściwych dziennych racji pokarmowych i jadłospisów, dla różnych grup ludności (np. dzieci, młodzieży, dorosłych, sportowców) oraz dla chorych z różnymi schorzeniami (np. po operacjach czy z upośledzonym wchłanianiem pewnych składników pokarmowych).
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- dobry stan zdrowia
- zdolności manualne
- łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi
- wysoka kultura osobista i poczucie estetyki
- poczucie odpowiedzialności
- zdolności organizacyjne
W wyniku kształcenia uczeń powinien umieć:
- dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość potraw
- organizować proces produkcji potraw z zastosowaniem nowoczesnych technologii
- opracowywać i oceniać jadłospisy codzienne i specjalne, uwzględniające określone diety
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w obiektach zbiorowego wyżywienia lub zakwaterowania i gospodarstwach domowych
- obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych form i technik
- planować i organizować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia lub zakwaterowania i gospodarstwach domowych
- funkcjonalnie i estetycznie urządzać wnętrza obiektów zbiorowego wyżywienia lub zakwaterowania i innych budynków mieszkalnych