Uwaga
Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.
Kl. 2AT i 2BT
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik hotelarstwa
Podręczniki na rok 2024/2025 | |
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/ | |
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych; symbol:343404 Technik hotelarstwa symbol: 422402 | |
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa | |
Kwalifikacje: | |
K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie ( HGT.03) K2– Realizacja usług w recepcji ( HGT. 06) K1 – wykonywanie usług fryzjerskich ( FRK. 01) K2 – projektowanie i wykonywanie fryzur ( FRK. 03) | |
Język polski | Dariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok cz. #. Kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP |
Język angielski Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniający | Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan |
Język niemiecki | Sylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch 2 . Wyd. Nowa Era |
Biznes i zarządzanie | |
Historia | Michał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część I I. Wyd. WSiP |
Geografia | Roman Malarz , Marek Więckowski, Paweł Krok . Oblicza geografii. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy . Wyd. Nowa Era |
Chemia | Ryszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy |
Biologia | Anna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 2. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era |
Fizyka | Fizyka. Zakres podstawowy. LudwikLehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. Wyd. WSiP |
Matematyka | M. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro |
Informatyka | Grażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon |
Historia i teraźniejszość | Izabella Modzelewska – Rysak, Leszek Rysak, kl 2 Historia i teraźniejszość, Wyd. WSiP |
Informatyka | Grażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Zasady żywienia człowieka | Dorota Czerwińska. Zasady żywienia część 1. Wyd. WSiP |
Technologia gastronomiczna | Małgorzata Konarzewska Gastronomia. Tom II. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 2 |
Podstawy gastronomii | Anna Kmiołek – Gizara. Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1 |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik hotelarstwa | |
Podstawy hotelarstwa | W.Drogoń, B. Granecka- Wrzosek. Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe. Wyd. WSiP |
Organizacja pracy służby pięter | W. Dragoń. Organizacja pracy służby pięter. Wyd. WSiP |
Obsługa konsumenta w obiekcie hotelarskim ( przygotowania i podawanie śniadań) | J. Duda, S. Krzywda. Obsługa konsumenta w hotelarstwie, cz. 1 i 2 . Wyd. Rea |
Organizacja usług dodatkowych w obiekcie hotelarskim | Bożena Granecka – Wrzosek., Witold Drogoń. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Wyd. WSiP. |
Uwaga
Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.
Kl. 3AT i 3BT
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik usług fryzjerskich
Podręczniki na rok 2024/2025 | |
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/ | |
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych; symbol 422402 Technik usług fryzjerskich symbol: 514105 | |
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa | |
Kwalifikacje: | |
K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie ( HGT.03) K2– Realizacja usług w recepcji ( HGT. 06) K1 – wykonywanie usług fryzjerskich ( FRK. 01) K2 – projektowanie i wykonywanie fryzur ( FRK. 03) | |
Język polski | Dariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok.cz. #. Kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP |
Język angielski Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniający | Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan |
Język niemiecki | Sylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch 3 . Wyd. Nowa Era |
Podstawy przedsiębiorczości | Jacek Musiałkiewicz, Grzegorz Kwiatkowski. Podstawy Przedsiębiorczości- 2,0. Wyd. Ekonomik |
Historia | Michał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część III . Wyd. WSiP |
Geografia | Roman Malarz , Marek Więckowski, Paweł Krok . Oblicza geografii. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum . Wyd. Nowa Era |
Chemia | Ryszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy |
Biologia | Anna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 3. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era |
Fizyka Historia i teraźniejszość | Fizyka. Zakres podstawowy. LudwikLehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. Wyd. WSiP |
Matematyka | M. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro |
Informatyka | Grażyna, Wojciech Hermanowski. Ciekawi świata. Informatyka. Podręcznik zakres podstawowy .Wyd. Operon |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technologia gastronomiczna | Małgorzata Konarzewska Gastronomia. Tom II. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 2 |
Język angielski zawodowy | Katarzyna Sarna, Rafał Sarna. Język angielski zawodowy dla technika żywienia i usług gastronomicznych |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie technik usług fryzjerskich
Projektowanie fryzur | Książek nie wymagamy |
Stylizacja fryzur | Beata Wach – Mińkowska, Ewa Mierzwa, Stylizacja fryzur, Wyd. WSiP – książek nie wymagamy |
Techniki fryzjerskie | Gero Buhman, Isabell Feigel. Fryzjerstwo. Tom II. Techniki Fryzjerskie. Wyd WSiP |
Uwaga
Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.
4AT
Technik usług fryzjerskich
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Podręczniki na rok 2024/2025 | |
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/ | |
Zawód: Technik usług fryzjerskich symbol 514105 Technik żywienia i usług gastronomicznych, symbol: 422402 | |
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa | |
Kwalifikacje: | |
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02) K2– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych ( HGT. 12) K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (HGT. 03) K2 – realizacja usług w recepcji (HGT. 06) | |
Język polski | Dariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok. cz.#. kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP |
Język angielski Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniający | Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan |
Język niemiecki | Sylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch #. Wyd. Nowa Era |
Historia | Michał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część IV . Wyd. WSiP |
Chemia | Ryszard M. Janiuk, Małgorzata Chmurska, Gabriela Osiecka. Chemia. Zakres podstawowy |
Biologia | Anna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 3. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era |
Fizyka | Fizyka. Zakres podstawowy. LudwikLehman, Witold Polesiuk, Grzegorz F. Wojewoda. Wyd. WSiP |
Matematyka | M. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro |
Wiedza o społeczeństwie | Zbigniew Smutek, Beata Surmacz, Wiedza o społeczeństwie. Podręcznik dla szkoły ponadpodstawowej. Zakres podstawowy. Wyd. Operon |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie Technik usług fryzjerskich
Projektowanie fryzur | książek nie wymagamy |
Stylizacja fryzur | Beata Wach – Mińkowska, Ewa Mierzwa, Stylizacja fryzur, Wyd. WSiP – książek nie wymagamy |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych
Język angielski zawodowy | Joanna Dolińska- Romanowicz, Dorota Nowakowska. Język angielski zawodowy – How can I help you. Wyd. WSiP. |
Podstawy żywienia dietetycznego | |
Planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej | |
Usługi gastronomiczne i cateringowe | Joanna Duda, Sebastian Krzywda, Marzanna Zienkiewicz. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Część 2 |
Uwaga
Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.
5 AT P
Technik usług fryzjerskich
Technik hotelarstwa
Podręczniki na rok 2024/2025 | |
Typ szkoły Technikum – 5-letni okres nauczania /1/ | |
Zawód: Technik usługfryzjerskich, symbol 514105 Technik hotelarstwa, symbol: 422402 | |
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa | |
Kwalifikacje: | |
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02) K2– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych ( HGT. 12) K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (HGT. 03) K2 – realizacja usług w recepcji (HGT. 06) | |
Język polski | Dariusz Chemperek, Adam Kolbarczyk, Dariusz Trześniowski. Język polski. Oblicza epok. cz.#. kontynuacja podręcznika. Wydawnictwo WSiP |
Język angielski Język angielski – zakres rozszerzony lub uzupełniający | Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan Dawid Spencer, Monika Cichmińska. Checkpoint A2+/ B1 Students book. Wyd. Macmillan |
Język niemiecki | Sylwia Mróz – Dwornikowska, Katarzyna Szachowska. Welttour Deutsch #. Wyd. Nowa Era |
Historia | Michał Norbert Faszcza, Radosław Lolo., Krzysztof Wiśniewski. Historia podręcznik liceum i technikum .Zakres podstawowy. Część IV . Wyd. WSiP |
Matematyka | M. Kurczak, E. Świda. Zbiór zadań do liceów i techników. Zakres podstawowy. Wyd. Oficyna edukacyjna – Krzysztof Pazdro |
Wiedza o społeczeństwie | Zbigniew Smutek, Beata Surmacz, Wiedza o społeczeństwie. Podręcznik dla szkoły ponadpodstawowej. Zakres podstawowy. Wyd. Operon |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym w zawodzie:Technik usług fryzjerskich i technik hotelarstwa
Projektowanie fryzur | Beata Wach – Mińkowska, Ewa Mierzwa, Stylizacja fryzur, Wyd. WSiP – książek nie wymagamy |
Stylizacja fryzur | Książek nie wymagamy |
Usługi gastronomiczne | Joanna Duda, Sebastian Krzywda, Marzanna Zienkiewicz. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Część 2 |
Język angielski zawodowy w hotelarstwie | Joanna Dolińska- Romanowicz, Dorota Nowakowska. Język angielski zawodowy – How can I help you. Wyd. WSiP. |
Marketing w hotelarstwie | Jan Cetner. Marketing w hotelarstwie. Wyd. WSiP |
Rezerwacja usług w recepcji | Barbara Cymańska – Garbowska, Danuta Witrykus, Grzegorz Wolak. Realizacja usług w recepcji cz.2 .Wyd. WSiP |
Uwaga
Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.
1 AB – kucharz, wielozawodowa
1 BB – mechanik pojazdów samochodowych
1 CB – fryzjer, sprzedawca
Podręczniki na rok 2024/2025 | |
Typ szkoły Branżowa szkoła I stopnia – 3-letni okres nauczania /1/ | |
Zawód: Kucharz; symbol 512001 Zawód : Mechanik pojazdów samochodowych; symbol 723103 Zawód: Fryzjer ; symbol 514101 Zawód: Wielozawodowa | |
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa | |
Kwalifikacje: | |
K1 – Przygotowanie i wydawanie dań ( HGT.02) K1 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelowe ( HGT.03) | |
Język polski | Barbara Chuderlak. Język polski. Podręcznik dla szkół branżowych stopnia. Wydawnictwo Operon |
Historia | Mirosław Ustrzycki, Janusz Ustrzycki. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Cześć I. Wyd. Operon |
Język niemiecki | Anna Życka, Ewa Kościelniak- Walewska, Andy Christian Kober. Trends 1 |
Biznes i zarządzanie | |
Geografia | Sławomir Kurek. Geografia. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wyd. Operon |
Biologia | Anna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 1. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era |
Matematyka | A. Cewe, M. Krawczyk. Matematyka w szkole branżowej I stopnia. Podręcznik dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. Wyd. Podkowa |
Informatyka | Grażyna, Wojciech Hermanowski. Informatyka dla szkół branżowych I stopnia. Podręcznik zakres podstawowy. Wyd. Operon |
Edukacja dla bezpieczeństwa | Breikopf Bogusława, Cieśla Mariusz . Edukacja dla bezpieczeństwa. Zakres podstawowy. Szkoła ponadpodstawowa. Wyd. WSiP |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym dla zawodu kucharz
Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii | Piotr Dominik, BHP w branży gastronomicznej, Wyd. WSiP |
Język niemiecki zawodowy | Anna Dul. Język niemiecki zawodowy w gastronomii. Wyd. WSiP |
Uwaga
Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.
2 AB – kucharz
2 BB – mechanik pojazdów samochodowych
2 CB – mechanik pojazdów samochodowych
2 DB – sprzedawca, fryzjer
2 EB – wielozawodowa
Podręczniki na rok 2024/2025 | |
Typ szkoły Branżowa szkoła I stopnia – 3-letni okres nauczania /1/ | |
Zawód: Kucharz; symbol 512001 Zawód : Mechanik pojazdów samochodowych; symbol 723103 Zawód: Fryzjer ; symbol 514101 Zawód: Wielozawodowa | |
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa | |
Kwalifikacje: | |
Przedmioty ogólnokształcące: | |
Język polski | Barbara Chuderlak. Język polski. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wydawnictwo Operon |
Historia | Mirosław Ustrzycki, Janusz Ustrzycki. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Cześć II. Wyd. Operon |
Język niemiecki | Anna Życka, Ewa Kościelniak- Walewska, Andy Christian Kober. Trends 1 |
Geografia | Sławomir Kurek. Geografia. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wyd. Operon |
Biologia | Anna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 2. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era |
Matematyka | A. Cewe, M. Krawczyk. Matematyka w szkole branżowej I stopnia. Podręcznik dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. Wyd. Podkowa |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym dla zawodu kucharz
Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych | A. Kasperek, M. Kondratowicz. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Wyd. WSiP |
Zasady żywienia człowieka | Dorota Czerwińska. Zasady żywienia część 1. Wyd. WSiP. |
Technologia gastronomiczna | Małgorzata Konarzewska. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Tom II. Cz.2. Wyd. WSiP |
Podstawy gastronomii | Anna Kmiołek – Gizara. Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 2 . Wyd. WSiP |
Uwaga
Zaleca się dokonywanie zakupów podręczników po pierwszych lekcjach z nauczycielem prowadzącym.
3 AB – Kucharz
3 BB Mechanik pojazdów samochodowych
3 CB – Fryzjer
3 DB – wielozawodowa
Podręczniki na rok 2024/2025 | |
Typ szkoły Branżowa szkoła I stopnia – 3-letni okres nauczania /1/ | |
Zawód: Kucharz; symbol 512001 Zawód : Mechanik pojazdów samochodowych; symbol 723103 Zawód: Fryzjer ; symbol 514101 Zawód: Wielozawodowa | |
Podbudowa programowa: szkoła podstawowa | |
Kwalifikacje: | |
Język polski | Barbara Chuderlak. Język polski. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wydawnictwo Operon |
Historia | Mirosław Ustrzycki, Janusz Ustrzycki. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Cześć III Wyd. Operon |
Język niemiecki | Anna Życka, Ewa Kościelniak- Walewska, Andy Christian Kober. Trends 1 |
Geografia | Sławomir Kurek. Geografia. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia. Wyd. Operon |
Biologia | Anna Helmin, Jolanta Holeczek. Biologia na czasie 1. Zakres podstawowy. Wyd. Nowa Era |
Matematyka | A. Cewe, M. Krawczyk. Matematyka w szkole branżowej I stopnia. Podręcznik dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. Wyd. Podkowa |
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym dla zawodu kucharz
Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych | A. Kasperek, M. Kondratowicz. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Wyd. WSiP. |
Technologia gastronomiczna | Małgorzata Konarzewska. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Tom II. Cz.2. Wyd. WSiP |
Podstawy gastronomii | Anna Kmiołek – Gizara. Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 2 . Wyd. WSiP |
Zasady żywienia człowieka | Dorota Czerwińska. Zasady żywienia część 1. Wyd. WSiP. |