Dnia 15 i 17 kwietnia 2013 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Ogólnopolskim Programie „Dzień Przedsiębiorczości”. Była to już
10 edycja programu, organizowanego przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości przy współpracy Kancelarii Prezydenta RP.
Celem tego projektu było między innymi:
- przygotowanie młodzieży do wejścia na rynek pracy,
- zrozumienie funkcjonowania ekonomii i biznesu,
- uczenie się przez działanie,
- praktyczne sprawdzenie wiedzy,
- przygotowanie uczniów do aktywnego uczestnictwa w życiu gospodarczym
w ramach gospodarki rynkowej, - przygotowanie młodzieży do świadomego wyboru drogi
zawodowej i ścieżki edukacyjnej.
Ogółem w tym programie uczestniczyło z naszej szkoły 44 uczniów z klasy:
- I AT Technikum w zawodzie technik hotelarstwa
i technik usług fryzjerskich, - IBT Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,
- IIAT Technikum w zawodzie technik hotelarstwa,
- IVAT Technikum w zawodzie technik hotelarstwa,
- IVBT Technikum w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych.
„Dzień Przedsiębiorczości” dał tym młodym ludziom możliwość:.
- poznania specyfiki wybranego przez nich zawodu,
- zdobycia wiedzy na temat kwalifikacji i predyspozycji
niezbędnych do wykonywania danej profesji, - zauważenia i zrozumienia związku między wykształceniem
a karierą zawodową, - przekonania się o znaczeniu relacji interpersonalnych dla
dobrego funkcjonowania w miejscu pracy, - zapoznania z organizacją i zarządzaniem firmą.
Dzięki inicjatywie Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości, jak również zainteresowaniu i życzliwości 20 firm, które przystąpiły do akcji, młodzież naszej szkoły mogła zdobyć wiele cennych doświadczeń
i informacji, dotyczących przede wszystkim wymagań, jakie trzeba spełnić, aby zostać przyjętym na dane stanowisko pracy, zasad, jakie obowiązują podczas rekrutacji, umiejętności i cech osobowościowych przydatnych w danym zawodzie, a także – co wydaje się niezwykle istotne – możliwości zatrudnienia w firmie i rejonie. Informacje te z pewnością pozwolą uczniom lepiej sprecyzować (ewentualnie zweryfikować) swoje plany edukacyjno – zawodowe. Dlatego też uczestniczenie młodzieży
w Dniu Przedsiębiorczości wydaje się nad wyraz zasadne i cenne.
Składam wyrazy wdzięczności Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości oraz wszystkim Przedstawicielom Instytucji i Firm, które przyjęły uczniów naszej szkoły, okazując życzliwość i chęć pomocy młodym ludziom (poniżej lista instytucji i firm, które przyjęły uczniów na praktykę).
Życzliwe Instytucje i Firmy, które ułatwiły młodym
ludziom w wyborze dalszej edukacji i kariery zawodowej:
(kolejność instytucji/firm przypadkowa)
1. Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Dzierżoniowie
2. Komenda Powiatowa Policji w Dzierżoniowie (film na http://www.tvsudecka.pl/34,2191 dzien_przedsiebiorczosci…._w_komendzie_policji.html)
3. Sąd Rejonowy w Dzierżoniowie
4. Urząd Gminy Łagiewniki
5. „NWP” P. Dorota Konieczna-Enozel w Kamionkach (Hotel Restauracja Sowia Dolina)
6. Sklep Ogólnospożywczy „MAGDA” w Dzierżoniowie P. Magdalena Dereło
- 7. Ameris Sp. z o. o w Dzierżoniowie
- 8. KAKO Usługi Ogólnobudowlane P. Zbigniew Sługocki Myśliszów
- 9. Indywidualne Gospodarstwo Rolne
- P. Józef Nawrocki w Piławie Górnej
- 10. „BASIA” Sklep Spożywczy w Piławie Górnej
- P. Barbara Chrabąszcz
- 11. PUH „Margarita” w Piławie Górnej, P. Antoni Jarosz
- 12. Zakład Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o. o w Strzelinie
- 13. P.H. „AGAWA” s. C, P. Leszczyńska Witko w Bielawie
- 14. PPH „DETEX” s. c. w Dzierżoniowie
- P. Elżbieta, Zbigniew, Radosław Demscy i Józefa Sosnowska
- 15. PHU MARZEN w Piławie Górnej, P. Marzena Sioma
- 16. Mini Bar „Głodek” w Bielawie, P. Krzysztof Cukiernik
- 17. „Mare-Monty” w Piławie Dolnej
- P. Zbigniew Ławniczak (Bar- Restauracja)
- 18. AMERIS SPÓŁKA Z O. O w Dzierżoniowie
- 19. Sklep Wielobranżowy, P. Ewa Pisarska Jordanów Śląski
- 20. Heesung Electronics Poland Sp. z o. o Biskupice Podgórne.
Praca na wymarzonych stanowiskach (sekretarka, sprzedawca, strażak, policjant, inspektor do spraw działalności gospodarczej, handlowiec, manager restauracji, pomoc kucharza, pracownik budowlany, pomocnik pracownika gospodarstwa rolnego, pomocnik sprzedaży i obsługi klienta) pozwoliła uczniom na profesjonalne zapoznanie się z charakterem danego zawodu a także z organizacją i regułami panującymi w poszczególnych przedsiębiorstwach. Dzięki odbytym praktykom uczniowie na dzień dzisiejszy potrafią już określić perspektywy budowania przyszłej kariery zawodowej w oparciu o doświadczenie wyniesione z poznanego stanowiska pracy, a także uświadamiają sobie znaczenie wymaganego wykształcenia, posiadania odpowiedniej wiedzy i całego szeregu umiejętności przydatnych i pożądanych do wykonywania interesującego ich zawodu.
Szkolny Koordynator Dnia Przedsiębiorczości
Małgorzata Legan