Koronawirus

Jak bezpiecznie kupować jedzenie „na wynos” w czasie epidemii koronawirusa?

Gastronomia drży na całym świecie. Oferta „na wynos” jest dla restauracji i kawiarni jedyną szansą przetrwania. To walka o jakikolwiek kapitał. Gastronomia to specyficzna branża, która na ogół nie ma rezerw finansowych. Dlatego nie jest przygotowana na krytyczne sytuacje i „wakacje” od minimalnego obrotu. W takim wypadku bardzo ważne jest wsparcie konsumentów, którzy zamawiając jedzenie na wynos, pozwalają „utrzymać się na powierzchni” swoim ulubionym lokalom. Jednak zważywszy, że wirus przenosi się drogą kropelkową oraz fekalno-oralną, bardzo ważne jest zachowanie bezpieczeństwa podczas składania i odbierania zamówienia. Jak to zrobić?

Bezpieczeństwo jedzenia „na dowóz”

Jest kilka zasad, których należy przestrzegać podczas epidemii koronawirusa:

  1. Zamów jedzenie z miejsca, któremu ufasz. Jeśli jakaś restauracja była przez Ciebie sprawdzona przed czasem epidemii, to najprawdopodobniej nadal spełni Twoje oczekiwania, również w kwestii bezpieczeństwa. Może wydać się to dziwne, ale czystość toalety danego miejsca, może mieć przełożenie na to, co się dzieje w kuchni. To wizytówka danego miejsca.
  2. Przed zamówieniem możesz zadzwonić do restauracji i zapytać, co robią, żeby powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa na wszystkich etapach procesu gotowania i obsługi.
  3. Staraj się zamawiać w restauracji, w której dowożą żywność bezpośrednio. Nie korzystają z zewnętrznych firm świadczących usługę dostawy. Po pierwsze dlatego, że zamówienie ma szansę przejść przez mniejszą liczbę rąk. Po drugie, firmy takie pobierają prowizję, co zmniejsza zarobek restauracji.
  4. Zamów jedzenie, które możesz podgrzać ponownie w domu.
  5. Zapłać za zamówienie online.

WHO od początku wybuchu epidemii poleca, aby jak najczęściej korzystać z płatności kartą lub online. To dlatego, że ryzyko przenoszenia się koronawirusa na banknotach jest wysokie

  1. Kurier powinien zostawić jedzenie przed drzwiami.
  2. Zabierz jedzenie w rękawiczkach.
  3. Wyciągnij żywność z opakowania i natychmiastowo wyrzuć opakowanie do śmietnika na zewnątrz lub podgrzej żywność w opakowaniu, jeśli opakowanie się do tego nadaje (wirus ginie w temperaturze ok. 60 stopni)

Jednorazowe, plastikowe opakowanie, nie jest gwarancją bezpieczeństwa!

  1. Umyj ręce przed jedzeniem oraz po jedzeniu. Jak prawidłowo myć dłonie? Poniżej instrukcja:
Bookmark the permalink.

Comments are closed.