Koronawirusem można zarazić się przez żywność lub opakowanie?
W dobie pandemii koronawirusa pojawia się coraz więcej pytań o to, co może uchronić nas przed zachorowaniem, a co na niego narazić. Kwestią wartą poruszenia jest aspekt żywności i tego, czy może być ona drogą zakażenia. Czy poprzez żywność można zarazić się COVID-19? Wyjaśnia Joanna Marciszewska, dietetyk Dietly.pl
Aktualnie nie ma żadnych dowodów na to, że żywność może być źródłem zakażenia COVID-19.
Światowa Organizacja Zdrowia: nie ma konieczności dezynfekowania opakowań, w której znajduje się żywność. WHO zaleca jednak, aby myć ręce po dotykaniu opakowań i przed jedzeniem
Bezkontaktowe dostawy żywności do domu są jedną z najbezpieczniejszych form zaopatrywania się w produkty spożywcze i posiłki
Więcej aktualnych informacji o epidemii koronawirusa znajdziesz na stronie głównej Onet.pl
Część osób decyduje się na zamawianie do domu dań z restauracji, czy z cateringu dietetycznego – warto się więc przyjrzeć się nie tylko samej żywności, ale też temu, czy opakowania, w których dostarczane są te potrawy nie będą stanowiły miejsca rozprzestrzeniania się koronawirusa. W temacie bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii wypowiedziało się wiele środowisk i organizacji naukowych, w tym między innymi WHO, FAO i CDC.
Koronawirusem można zarazić się przez żywność?
Aktualnie nie ma żadnych dowodów na to, że żywność może być źródłem zakażenia COVID-19. Pamiętajmy, że główną drogą transmisji koronawirusa jest ta bezpośrednia, czyli kontakt z nosicielem bez zachowania dwumetrowego dystansu.
Rzeczywiście koronawirus SARS-CoV-2 jest w stanie przetrwać na powierzchniach, jednak jego zdolność do utrzymywania się na nich jest najwyższa, gdy są one płaskie. Właśnie dlatego zaleca się dezynfekcję rąk po dotykaniu klamek, przycisków windy czy bankomatu. Produkty spożywcze – np. owoce i warzywa, struktury płaskiej nie mają. Co więcej, nawet w sklepie nie są one dotykane tak często, jak przykładowo klamka do drzwi wejściowych bloku. Oczywiście należy pamiętać o tym, by przed spożyciem dokładnie umyć warzywa i owoce pod bieżącą wodą, aktualnie nie ma jednak żadnych naukowych wskazań do tego, aby je dezynfekować.
Kolejną wartą podkreślenia kwestią jest fakt, że aby doszło do infekcji, koronawirus musi dostać się do naszych dróg oddechowych. Nie jest to wirus, który przenosi się drogą pokarmową, dzięki czemu tym bardziej możemy być spokojni w kwestii produktów spożywczych.
Światowa Organizacja Zdrowia przekonuje, że nie ma na tę chwilę powodów do obaw związanych z żywnością – nie ma dowodów na to, że jest ona źródłem zakażeń koronawirusem.
Koronawirus przenosi się na opakowaniach produktów spożywczych i posiłków pakowanych?
Ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa przez jedzenie na wynos uznawane jest za bardzo małe i nie zanotowano jeszcze żadnego przypadku zakażenia, w którym główną rolę odgrywała żywność – zarówno sklepowa, jak i ta dostarczana do domu w formie gotowego posiłku.
Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że nie ma konieczności dezynfekowania opakowań, w której znajduje się żywność do spożycia, jednak zaleca, aby myć dokładnie ręce każdorazowo po dotykaniu opakowań oraz przed jedzeniem. Dzięki nawykowi częstego mycia rąk, ryzyko infekcji spowodowanej koronawirusem znajdującym się na powierzchni będzie w ogromnym stopniu zmniejszone.
Catering dietetyczny – zamawianie go jest bezpieczne w pandemii?
Z uwagi na to, że główną drogą transmisji koronawirusa jest bezpośredni kontakt z osobą zakażoną, ograniczanie wizyt w sklepach będzie wiązało się z mniejszym ryzykiem infekcji. Zatem zdecydowanie się na bezkontaktowe dostawy żywności do domu, czyli takie, w których dostawca zostawia zamówienie przed drzwiami, jest jedną z najbezpieczniejszych form zaopatrywania się w produkty spożywcze i posiłki.
Cateringi dietetyczne stosują taki rodzaj dostaw cały czas i korzystanie z ich usług pomaga w znacznym ograniczeniu wizyt w zatłoczonych sklepach. Co więcej, dieta pudełkowa zapewni nam zbilansowany jadłospis każdego dnia, co jest istotnym czynnikiem w zakresie dbałości o odporność organizmu.
Jak zadbać o odporność w czasie pandemii COVID-19? Suplementacja witaminy D
Koronawirus jest stosunkowo nowym patogenem. Wiele badań naukowych związanych z czynnikami, które mogą zmniejszyć ryzyko infekcji wciąż trwa. Z tego powodu nie dysponujemy jeszcze dokładnymi wytycznymi co do tego, jakie działania związane ze stylem życia mają efekt prewencyjny. Wiemy jednak, jak wzmocnić układ odpornościowy, aby był zdolny do walki z drobnoustrojami i które z tych elementów mogą się okazać szczególnie ważne w kontekście COVID-19.
Większość z nas ma niedobór witaminy D. Jak go uzupełnić? Lekarz: to nie jest prosta sprawa.
Witamina D jest często poruszanym elementem przy badaniach w kierunku czynników zmniejszających ryzyko ciężkich objawów COVID-19. Zauważono, że częstość występowania ciężkiej infekcji układu oddechowego jest tym wyższa, im niższe jest stężenie witaminy D we krwi. Korzyści w tym zakresie wynikające z suplementacji witaminy D odniosły osoby, które miały jej niedobór. Zatem aktualne wyniki badań naukowych powinny być skuteczną motywacją do wdrożenia suplementacji witaminy D zgodnie z rekomendacjami dla Polaków, czyli stosowanie od października do końca marca witaminy D w dawkach:
800 – 2000 IU dziennie u osób dorosłych o prawidłowej masie ciała,
przy nadmiernej masie ciała 1600-4000 IU dziennie (bezpieczną jest dawka 500 do 2 tys. jednostek na dobę, dlatego przed zażyciem większych dawek, skonsultujmy się z lekarzem).
Odporność w czasie pandemii COVID-19. Dbałość o prawidłową masę ciała.
Okazuje się, że wśród czynników zwiększających ryzyko ciężkiego przechodzenia przez infekcję koronawirusa znajduje się otyłość, określana przy BMI osiągającym co najmniej 30 kg/m2. W przypadku nadwagi (BMI 25 – 29,9 kg/m2 ) to ryzyko może być zwiększone, ale co do tego nie mamy jeszcze takiej pewności. Z tego powodu osoby, które cierpią na otyłość, powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę i aktywność fizyczną, które pomogą wrócić do prawidłowej wagi i zmniejszyć ryzyko ciężkiego przechodzenia przez chorobę przy ewentualnej infekcji koronawirusa.
Odporność w czasie pandemii COVID-19. Zbilansowana dieta.
Prawidłowe odżywianie organizmu to czynnik niezbędny do wspierania naturalnych sposobów organizmu do obrony przez drobnoustrojami. Warto pamiętać o tym jak cennym elementem jadłospisu są warzywa i owoce – WHO zaleca, aby spożywać je każdego dnia w ilości wynoszącej co najmniej 400 g. Dobrze jest również uwzględnić w diecie pełnoziarniste produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, płatki owsiane) oraz źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych – tłuste ryby morskie, oliwę z oliwek, orzechy i nasiona. Źródła białka, takie jak chudy nabiał, drób, czy rośliny strączkowe pomogą nam w zapobieganiu niedoborów białkowych, które mogłyby znacznie obniżyć odporność. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie lub wolimy unikać częstych wizyt w sklepie, dobrym rozwiązaniem może się okazać catering dietetyczny, który każdego dnia zapewni nam zbilansowane posiłki.