Jak bezpiecznie kupować jedzenie „na wynos” w czasie epidemii koronawirusa?
Gastronomia drży na całym świecie. Oferta „na wynos” jest dla restauracji i kawiarni jedyną szansą przetrwania. To walka o jakikolwiek kapitał. Gastronomia to specyficzna branża, która na ogół nie ma rezerw finansowych. Dlatego nie jest przygotowana na krytyczne sytuacje i „wakacje” od minimalnego obrotu. W takim wypadku bardzo ważne jest wsparcie konsumentów, którzy zamawiając jedzenie na wynos, pozwalają „utrzymać się na powierzchni” swoim ulubionym lokalom. Jednak zważywszy, że wirus przenosi się drogą kropelkową oraz fekalno-oralną, bardzo ważne jest zachowanie bezpieczeństwa podczas składania i odbierania zamówienia. Jak to zrobić?
Bezpieczeństwo jedzenia „na dowóz”
Jest kilka zasad, których należy przestrzegać podczas epidemii koronawirusa:
- Zamów jedzenie z miejsca, któremu ufasz. Jeśli jakaś restauracja była przez Ciebie sprawdzona przed czasem epidemii, to najprawdopodobniej nadal spełni Twoje oczekiwania, również w kwestii bezpieczeństwa. Może wydać się to dziwne, ale czystość toalety danego miejsca, może mieć przełożenie na to, co się dzieje w kuchni. To wizytówka danego miejsca.
- Przed zamówieniem możesz zadzwonić do restauracji i zapytać, co robią, żeby powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa na wszystkich etapach procesu gotowania i obsługi.
- Staraj się zamawiać w restauracji, w której dowożą żywność bezpośrednio. Nie korzystają z zewnętrznych firm świadczących usługę dostawy. Po pierwsze dlatego, że zamówienie ma szansę przejść przez mniejszą liczbę rąk. Po drugie, firmy takie pobierają prowizję, co zmniejsza zarobek restauracji.
- Zamów jedzenie, które możesz podgrzać ponownie w domu.
- Zapłać za zamówienie online.
WHO od początku wybuchu epidemii poleca, aby jak najczęściej korzystać z płatności kartą lub online. To dlatego, że ryzyko przenoszenia się koronawirusa na banknotach jest wysokie
- Kurier powinien zostawić jedzenie przed drzwiami.
- Zabierz jedzenie w rękawiczkach.
- Wyciągnij żywność z opakowania i natychmiastowo wyrzuć opakowanie do śmietnika na zewnątrz lub podgrzej żywność w opakowaniu, jeśli opakowanie się do tego nadaje (wirus ginie w temperaturze ok. 60 stopni)
Jednorazowe, plastikowe opakowanie, nie jest gwarancją bezpieczeństwa!
- Umyj ręce przed jedzeniem oraz po jedzeniu. Jak prawidłowo myć dłonie? Poniżej instrukcja: