31 marca 2017 r. w naszej szkole odbyły się dla młodzieży gimnazjalnej Warsztaty Kulinarne przygotowane przez naszych uczestników pod okiem wychowawców pani Jadwigi Umińskiej i Małgorzaty Legan. Pokazy gotowania na żywo i przedstawienie szkoły od kuchni to świetny sposób na promowanie szkoły , w tym szkolnictwa zawodowego. W ostatnim czasie szkoły zawodowe nie cieszyły się zbytnim zainteresowaniem, być może taki sposób ukazania kunsztu kucharza zaciekawi na tyle naszych młodych ludzi, że zdecydują się na dalsze kształcenie właśnie w tej szkole widząc perspektywy rozwoju i możliwości zdobycia zawodu pod okiem wykwalifikowanej całej kadry. Hitem dnia była przygotowana zupa pokrzywowa, której musieli spróbować wszyscy ( mniam, mniam… ). Polacy jak widać to bardzo zaradny naród, nic się nie zmarnuje . Trzeba dodać, że program nawiązywał do zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy i pozostałe potrawy były już tradycyjne czyli jajka nadziewane farszem pieczarkowym, tulipany z jaj, drożdżowe babeczki i schab ze śliwką. Takie wspaniałe potrawy będą przygotowywali nasi uczniowie, a fachu tego mają szansę nauczyć się w szkole zawodowej. Spora część gimnazjalistów zapewne wybierze właśnie szkołę branżową, bowiem na fachowców stawia nasze społeczeństwo.
Zdjęcia i tekst : Jadwiga Hajduk-Stalica – wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów