We wtorek 24 marca w Ząbkowicach Śląskich odbyła się kolejna edycja Wojewódzkiego Konkursu „Sprawny w zawodzie – kucharz”, zorganizowanego przez Dolnośląską Wojewódzką Komendę OHP we Wrocławiu i Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich. Patronat honorowy objęła Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego O/R we Wrocławiu. Konkurs przeznaczony był przede wszystkim dla uczestników szkół zawodowych kończących w bieżącym roku szkolnym edukację i praktyczną nauką zawodu. Reprezentantami Hufca Pracy w Dzierżoniowie byli: Justyna Kłos i Paweł Latała – uczniowie ZS nr 2 w Dzierżoniowie, odbywający praktyczną naukę zawodu u lokalnych pracodawców. Jednym z głównych celów konkursu było przygotowanie młodzieży do egzaminów zewnętrznych na tytuł robotnika wykwalifikowanego w zawodzie kucharz, zgodnie z nowymi wytycznymi. Osiem dwuosobowych drużyn zmagało się z zadaniami, które składały się z 20 pytań testowych w części teoretycznej oraz wykonanie wg. instrukcji potrawy w części praktycznej (ryż, gulasz z kurczaka, surówka). W tej drugiej części uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami z zakresu kwalifikacji w zawodzie. Komisja brała pod uwagę obszar organizowania pracy oraz wykonanie potrawy Konkurs przebiegał w miłej atmosferze i uwzględniał nowe procedury organizowania i przeprowadzania egzaminów potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie opracowane przez Okręgową Komisje Egzaminacyjną we Wrocławiu. Pomimo tego, iż nasi uczestnicy nie stanęli na podium, to z całą pewnością mieli spore wyzwanie i możliwość sprawdzenia się na poziomie opanowanych wiadomości i praktycznych umiejętności. Na koniec komisja konkursowa omówiła szczegółowo zasady oceniania i w sposób obszerny posumowała przebieg konkursu. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i upominki za profesjonalne uczestnictwo w konkursie.