Technik żywienia i gospodarstwa domowego o specjalizacji dietetyk

Zajmuje się prowadzeniem gospodarstwa domowego i obiektów zbiorowego zakwaterowania lub wyżywienia, w tym sporządzaniem potraw i napojów. Organizuje i nadzoruje procesy pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem i w gospodarstwie domowym.
Może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Zajęcia ze specjalizacji pozwolą absolwentom na opracowywanie, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz zleceniami lekarskimi, właściwych dziennych racji pokarmowych i jadłospisów, dla różnych grup ludności (np. dzieci, młodzieży, dorosłych, sportowców) oraz dla chorych z różnymi schorzeniami (np. po operacjach czy z upośledzonym wchłanianiem pewnych składników pokarmowych).

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

W wyniku kształcenia uczeń powinien umieć: