Piekarz

Celem pracy piekarza jest wyprodukowanie chleba i bułek z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i  ewentualnie mikrododatków. Piekarz odpowiada za właściwe przygotowanie mieszanek surowcowych  mąk i dodatków. Surowce do wyrobu ciasta muszą być doprowadzone do odpowiedniej temperatury,  właściwie odsiane i napowietrzone. Do podstawowych obowiązków piekarza należy przygotowanie ciasta  w specjalnych mieszarkach, zgodnie z recepturą, przeprowadzenie jego fermentacji z zachowaniem  wszystkich parametrów technologicznych, następnie uformowanie ręczne lub mechaniczne kęsów  ciasta w bochenki chleba lub bułki. Piekarz może podejmować pracę w zakładach piekarskich – rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych oraz w punktach zbytu pieczywa. Absolwent może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

  • dobry stan zdrowia
  • sprawność i wytrzymałość fizyczna
  • zdolności manualne
  • zainteresowanie produkcją piekarską
  • poczucie odpowiedzialności
  • spostrzegawczość i podzielność uwagi
  • systematyczność i dokładność

 

W wyniku kształcenia uczeń powinien umieć:

  • dobierać i przygotowywać surowce do produkcji
  • ustalać metody i parametry prowadzenia procesów technologicznych na podstawie wyników badań  jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych odpowiednio do istniejących warunków techniczno-organizacyjnych zakładu piekarskiego
  • wybierać i zestawiać w ciąg produkcyjny oraz obsługiwać maszyny i urządzenia
  • sporządzać półprodukty
  • dzielić i formować różne wyroby piekarskie
  • przygotowywać do wypieku kęsy ciasta
  • wypiekać pieczywo w różnych asortymentach
  • sortować, brakować, pakować, magazynować i przygotowywać pieczywo do wysyłki
  • oceniać jakość surowców, półproduktów i wyrobów gotowych metodą  organoleptyczną
  • rozliczać produkcję piekarską

Comments are closed.